”Aileler ve öğretmenler öğrencinin olumlu fikir geliştirmesine yardımcı olmalı”

Yasmin

New member
Liselere Geçiş Sistemi ve Yükseköğretim Kurumları imtihanlarına kısa bir süre kaldı. Ağır tempoda imtihana hazırlanan öğrenciler, imtihan korkusu meselesiyle da çaba ediyor.

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Eğitim Bilimleri Kısmı Lideri Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, imtihan telaşına ait bilgiler paylaştı, tahlil tekliflerini anlattı.

İmtihan korkusunun imtihan öncesinde yahut sırasında, başarıyı olumsuz etkileyen ağır hisler niçiniyle oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. Coşkun, bu hislerin fazlaca çeşitli niçinleri olabileceğini söz etti. Coşkun, “Kişinin kendisiyle ilgili algısı, aile ve yakın etrafın beklentileri, eğitim sistemi, akran baskısı üzere biroldukça durum imtihan telaşına niye olan olumsuz hisleri oluşturabilir. Bir öğrencinin imtihana ne mana yüklediği bu evrede değer kazanır. İmtihanın güç ya da kolay oluşu ile ilgili fikirleri, imtihan daha sonrasına ait beklentileri, muvaffakiyet ya da başarısızlık kavramına yüklediği mana dert oluşturan olumsuz hislerin niçinlerini gösterebilir” diye konuştu.

“Sınav Telaşı Olağandır”

Bir öğrencinin imtihan tasası yaşamasının olağan bir durum olduğunu vurgulayan Yelkin Diker Coşkun, “Ancak imtihan derdinin toplumsal hayatı ve akademik başarıyı olumsuz etkilemesi istenmeyen bir durumdur. İmtihan korkusunun denetim edilemediği durumlarda öğrenciler huzursuzluk, külfet, isteksizlik, kaygı, uyku problemleri yahut fizikî rahatsızlıklar yaşar. bu biçimde durumlarda dikkat ve öğrenme süreçleri de olumsuz etkilenir” dedi.

“Hedef Koymasına Yardımcı Olun”

Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, birtakım öğrencilerin imtihan korkusunu daha ağır yaşamasına ait ise şunları söylemiş oldu:

“Bir hususa verdiğimiz reaksiyonlar, davranışlar ile zihnimizdeki imajlar içinde kuvvetli bir alaka vardır. Bu imajlar tasayı oluşturduğu üzere korkuyla baş etmek için de farkına varılması gereken niyetlerdir. Bu kanılar kimi öğrencilerde otomatikleşmiştir. Öğrenci rastgele bir derse ya da imtihana ait ‘aslına bakarsan başarısız olacağım’, ‘ben anlayamam’, ‘yeterince süratli olamam’ üzere fikirlere sahip olabilmektedir. Bu tip durumlar öğrencinin aile etrafında başlayan erken çocukluğundan tutun da ilkokul hatta ortaöğretimde karşılaştığı reaksiyonlarla alakalıdır. Bu çeşit durumlarda aileler ve öğretmenler öğrencilerin olumlu kanılar geliştirmesine, kendisine maksatlar koymasına yardımcı olmalıdır.”

“Kaygıyı Yaşamayan Yok, Yönetebilen Var”

“Sınav korkusu yaşamayan öğrenci pek yoktur. Lakin bu tasayı âlâ yönetebilen öğrenciler vardır” diyen Doç. Dr. Coşkun, tasayı yönetme maharetinin dikkat ve niyetlerini odaklamayla direkt bağlantılı olduğunu vurguladı. “Duyguları denetim etmek kanıları denetim etmekle başlar” tabirlerini kullanan Coşkun, “Bu öğrencilerle yapılan görüşmelerde imtihana ait birinci imajlarının ‘ne yapmam gerekir’ ve ‘nasıl yapmalıyım’ formunda amaç belirlemeye dönük olduğu anlaşılmaktadır. Bu sorulara ait imajlar bir imtihanla oluşmaz erken çocukluktan itibaren muvaffakiyet ve başarısızlığı bir arada deneyimleyebilen ve her ikisinin de hayatın akışı ortasında olağan karşılandığı ebeveyn ve öğretmen tavrı ile desteklenerek oluşmaktadır. Ayrıyeten tasasını yönetebilen öğrencilerin, akademik muvaffakiyet kadar toplumsal gelişimle ilgili de takviyeye sahip olduğu görülmektedir. Kendi ilgi ve yeteneklerinin farkında olan bu öğrencilerin öğrenmeye ait gaye koyma ve düzenleme mahareti de daha kolay gelişim göstermektedir.”

“Yaşam İmtihandan Daha Büyüktür”

Yelkin Diker Coşkun, imtihan derdi yaşayan öğrencilerin bu sorunu en aza indirebilmeleri için şu tekliflerde bulundu:

“Sınav öncesi ve daha sonrası ders çalışma alışkanlıklarının gözden geçirilmesi ve gereksinime yönelik düzenlemeler yapılması faydalı olacaktır. Öğrencinin akademik muvaffakiyetini olumsuz etkileyen uyku problemleri, derin tasalar, fizikî sorunlar yaşanıyorsa okul rehberlik servisinden imtihana hazırlık sürecinde meskende yapılması gereken şahsi düzenlemeler konusunda yardım alınmalıdır. Öncelikle bu öğrencilerin hislerinin gerisinde yatan kanıları tanıması sağlanmalı. Olumsuz niyetlere alternatif niyetler oluşturmasına yardımcı olmak gerekiyor. Ömür muvaffakiyetinin imtihan muvaffakiyetinden daha büyük bir kavram olduğunu ve yalnızca bir derse ya da imtihana ait muvaffakiyet durumu ile belirlenmediğini, evvel aile daha sonra çocuk içselleştirmelidir.”

“Aileler Nasıl Dayanak Olabilirler?”

Doç. Dr. Yelkin Diker Coşkun, ailelerin çocuklara nasıl dayanak olabileceğine ait ise şunları kaydetti:

“Her çocuk ve gencin kabul hissine muhtaçlığı vardır. bu biçimdece özgüvenli bireyler haline dönüşebilirler. Şartsız kabul içsel bir histir ve vakit içinde gelişir. Ailenin muvaffakiyet ya da başarısızlığa bakmaksızın çocuk ve gencin yanında olduğunu kelam ve davranışlarıyla göstermesi değerlidir. Okul öncesi periyotta temelleri atılan bu hissin varlığı öğrencilerin rastgele bir hususta başarısızlığı göze almayı yahut başarısızlıkla başa çıkabilme gücünü besler. Burada bireyin gelişmeninde kıymetli rolü olan inanç ve sorumluluk üzere iki temel özellik unutulmamalıdır. Akranlarıyla karşılaştırma yapmamak, çabayı takdir etmek, yüreklendirmek ve hayatta her vakit alternatiflerin varlığına ait sohbetler rahatlatıcı olacaktır.”

Hibya Haber Ajansı