Akkuyu NGS çalışanlarının çocukları, 23 Nisan’da sahayı gezdi

Yasmin

New member
AKKUYU NÜKLEER A.Ş., 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ötürüsıyla Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde nazaranv alan çalışanların çocukları için Akkuyu NGS inşaat alanı ziyaretini organize etti. Çocuklar, ebeveynlerinin çalıştığı inşaat alanını kendilerine özel olarak tahsis edilen otobüsle gezdi.

Küçük konuklara AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Üretim ve İnşaat Tertip Yöneticisi Denis Sezemin ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş. İnşaat Kısmı Müdürü Maksim Kucherenko rehberlik etti. Çocuklar saha gezisi öncesi, inşaat alanına gelen tüm ziyaretçilere verilen mecburî güvenlik brifingini aldı. Özel olarak hazırlanan minik kaskları ve reflektif yelekleri de giyen çocuklar, ebeveynleri ve rehberleri eşliğinde Türkiye’nin birinci nükleer santralinin inşaat alanını dolaştı.

Bu özel ziyarete ait açıklama yapan AKKUYU NÜKLEER A.Ş Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, şunları söylemiş oldu: “23 Nisan özel bir bayram olduğu için bugünü çalışanlarımızın çocukları için unutulmaz kılmaya çalıştık. Her çocuk anne ve babasının nerede çalıştığını merak eder. Hele de ebeveynleri bu biçimde büyük çaplı ve eşsiz bir projede yer alıyorlarsa. Meraklarını gidermek için Akkuyu NGS şantiyesinin kapılarını çocuklara açtık ve onlara şantiyemizdeki en farklı yerlerini gösterdik. Bu şantiye seyahatinin çocuklar üzerinde olumlu tesirler bıraktığından eminim! Çocukların Akkuyu NGS şantiyesine yaptığı seyahatler, büyük ölçekli bir meslek rehberliği projesinin kesimidir. Kelam konusu proje, bu yılın Ocak ayında başladı. Alanda nazaranvli mühendislerimiz, inşaat çalışanlarımız, itfaiye bakılırsavlilerimiz ve başka çalışanlarımız açılan ustalık sınıflarında ve açık sınıflarda işlerinin özelliklerinden bahsedip çocukların meslek seçimlerine karar vermesine yardımcı oluyorlar. Bu epey değerli ve gerekli bir çalışma, zira yaptığımız her şey gelecek kuşaklara yarar sağlayacak.”

Seyahatin birinci ayağı, farklı ülkelerden nükleer santral için ekipman taşıyan gemilerin geldiği Doğu Kargo Terminali oldu. Çocuklar akabinde dünyanın en kuvvetli Liebherr LR 13000 paletli vincini görme ve vinç operatörünün koltuğuna oturma fırsatı yakaladı. İnşaat bakılırsavlileri çocuklara ayrıyeten damperli kamyonlar, ekskavatörler, forkliftler üzere inşaat ekipmanlarının nasıl çalıştırıldığını da gösterdi.

İnşaat çalışanları çocuklara bölgede yaşayan hayvanlar hakkında da bilgi verdi. Nükleer santral inşaat alanına yakın karada, karaca, yaban domuzu ve dağ keçilerinin, denizde ise fok ve kaplumbağaların yaşadığını öğrenen çocuklar, nükleer santralin inşaat alanına özel bir güvenlik bölgesi statüsü verildiğini ve bölgede avlanma yasak olduğu için faunada yaşayan canlıların inançta olduğunu da öğrenmiş oldu. Buradan deniz düzeyinden 200 metre yüksekliğinde bulunan seyir doruğuna geçen çocuklar, inşaat alanının ne kadar büyük olduğunu görme bahtını yakaladı. Burada hatıra fotoğrafı çektiren çocuklar ondan sonrasında kendileri için sprey boya ve şablonların hazırlandığı ofislere döndüler. Büyük bir duvarı boyayan genç sanatkarlar, yapılan saha ziyaretinin anısı olarak kalacak coşkularını ve izlenimlerini paylaştılar.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, gerçekleşen bu seyahatin devamının da geleceğini vurgulayarak şu sözleri kullandı: “İnsanlığın geleceği, kuvvetli ve istikrarlı elektrik kaynakları olmadan hayal edilemez ve çağdaş dünyada elektrik üretiminin etrafa ziyan vermemesi de değerlidir. Elektrik üretmek için yeşil teknolojilerin ayrılmaz bir modülü olan nükleer, gezegenin ekosisteminin korunmasına yardımcı olur. İmal evresindeki Akkuyu NGS, bölge sakinlerinin birçoğunun hayatını daha güzel bir hale getirmiştir. Bugün ve gelecek için refah ortasında bir temel oluşturmaktadır. Bizim ortak misyonumuz, yeni jenerasyonların daha kolay, daha keyifli ve daha inançlı biçimde yaşamasını sağlamaktır. Tüm çocukların bayramını kutluyor ve yetişkinleri çocuklarıyla mümkün olduğunca fazla vakit geçirmeye, onlarla ilgilenmeye, onlara sevgi, ihtimam ve şefkat göstermeye çağırıyorum. Çocuklarla eğitim çalışmalarına devam edeceğimizi ve saha seyahatlerinin nizamlı olacağını söylemek isterim.”

23 Nisan ötürüsıyla düzenlenen seyahat daha sonrasında ziyaretçilere ikramda bulunularak günün anısına ikramlar verildi. Çocuklar ve velileri seyahate dair izlenimlerini paylaştı.

Arda ve Emre Caba’nın (8) annesi, AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Toplumsal Siyasetler Kısmı Eksperi Romella Uğraş şunları söylemiş oldu: “Çocuklarımızın sahayı ziyaret etmesi bizi fazlaca keyifli etti zira daima annelerinin nerede çalıştığını soruyorlardı. Uzun vakittir her şeyi gözleriyle görmek istiyorlardı, bugün hayalleri gerçek oldu. Bunun memleketler arası bir proje olduğunu biliyorlar ve burada, tıpkı anda hem Rus hem Türk bayrağı ile fotoğraf çektirmekten mutlular. Bundan okulda bahsedeceklerinden eminim.”

Sine Karataş (10): “Babam burada çalışıyor. Meskende bana inşaatla ilgili bir epey şey anlattı. Ancak bu kadar büyük olduğunu hayal etmemiştim. Burası yolları, konutları, ekipmanları olan bir kent. Uzun vakittir seyahate hazırlanıyordum ve kaygılıydım. Bugün sabah 6’da kalktım, uyuyakalmaktan epeyce korktum. Her şey epey uygun geçti. Sahayı görmekle kalmadık, fotoğraf yaptık, fotoğraf çektik ve armağanlar de aldık!”

Cinsin organizatörü ve Türbin Kısmı Uzmanı Sevil Kutlu: “Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara Türkiye Cumhuriyeti’nin en kıymetli bayramlarından biri olan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı ikram etmesi tesadüf değil. O, ülkenin geleceğini inşa edecek çocuklardan daha kıymetli bir şey olmadığına inanıyordu. Bu niçinle 23 Nisan’da tüm Türkiye’de çocuklar için bayram aktiflikleri düzenleniyor. Bugün alanımızın konukları oldular! Onlara değerli ve enteresan şeyler gösterildi, duvarı boyama fırsatı verildi, ikramlarda bulunuldu ve armağanlar sunuldu yani tek sözle onlara tam bir bayram yaşatıldı!”

Kerim Özdemir (7): “Gezi sırasında sahayı gezmekle kalmayıp hem de fotoğraf de yaptık. Bu tam bir sürpriz oldu. Ayrıyeten öğlen yemeği fazlaca lezzetliydi. Artık annemin nerede çalıştığını biliyorum.”

Hibya Haber Ajansı