Baharda zerzevat ve meyve tüketirken dikkat

Yasmin

New member
Dr.Fevzi Özgönül, ”bir fazlaca sebzede pişirildikten daha sonra vitamin ve mineral pahasında çok önemli azalmalar meydana gelir.” dedi.

örneğin C vitamini bakımından varlıklı brokolinin yalnızca 3-4 dakika haşlanması yahut buharda pişirilmesi C vitamini bedelinin yaklaşık %25 azalmasına yol açar. Daha uzun müddetlerde pişirmek ise (10-20 dakika) vitaminin %50’sinin kaybbulunmasına niye olur. Bu niçinle, vitaminin tam olarak alınabilmesi için zerzevat ve meyvelerin çiğ ya da epey az pişirilerek tüketilmesi önerilmektedir. Evvelden pişirilen ve dondurulmuş olarak satılan sebzeler olağan C vitamini pahasının yalnızca 1/3’ünü içerir.

Dr.Fevzi Özgönül kelamlarına şu biçimde devam etti;

Bu niçinle bilhassa salata biçiminde yenilebilecek zerzevatları pişirmeden tüketmek, meyveleri de taze olarak yemeklerle birlikte yemek, yiyecekler ile birlikte hayli daha fazla vitamin almamızı sağlar.

Yemeklerde kullanacağımız sebzelere gelince;

Birinci baharda yeşil yapraklı sebzeler gözdedir.

Marul, ıspanak, maydanoz, fesleğen üzere yeşilliklerin yanında

Havuç, kuşkonmaz, enginar, bakla, bezelye, roka, semizotu, taze sarımsak, biberiye, tere, kekik ve taze soğan sofralardaki yerini alır.

Mandalina ve portakal son demlerini yaşarken, muz ve elma sofradaki yerini müdafaaya devam edecektir.

Güneşin yükselmesi ile domates de yenilebilecek sebzeler içinde bulunur.

Bahar aylarının en beğenilen yemekleri içinde bol yeşillik içeren zerzevat yemekleri önceliklidir.

Katiyetle bezelyeyi, baklayı, kuşkonmazı, Barbunyayı, brokoliyi, karaciğer dostu enginarı haftanın 6 gününe yaymanızı öneririm.

Her yemekte kullanacağımız, biber, tere, maydanoz, havuç, güneşten gereğince nasibini almış domates, roka da sofralardan eksik kalmamalıdır

Çok kısa süren mevsimi sebebi ile karaciğer dostu enginarın şimdi her zerresinden yararlanmak için enginarı pişirirken, ege yöntemi yaprakları ile birlikte pişirmenizi öneririm. Yalnızca taban kısmı besleyici olabilir ancak küçük bireylere yapraklarının taban kısımlarını sıyırmayı öğretirseniz, hem burada hapsolan kıymetli kısımları midelerine indirdirerek bağışıklık sistemlerine ve karaciğerlerine ekstra dayanak olurlar. Üstelikte küçük yaşta tavırlı olmayı ve yedikleri yiyeceğin her tarafınca yararlanmayı önerirler.

Etli, tavuklu yahut kıymalı bezelye de hayli hoş bir öğündür. Yanında hoş bir pilavla hem yüksek güç tıpkı vakitte besleyici bir yiyeceğe kavuşmuş ve bahar aylarındaki canlanmayı bedenlerinde hayatış olurlar.

Bahar aylarında hem protein tıpkı vakitte vitamin mineral almak, bedenin değişen hava şartlarında güçlenmesine de katkı sağlamaktır. Bu yüzden yemeklerde alınacak proteini de eksik etmemeliyiz. Zira küçük bireylerin baharda dışarıda oynarken epeyce ölçüde güce muhtaçlıkları olacaktır.

Yoğurtlu bakla ve bol domatesli mevsim türlüsü de hoş bir alternatiftir.

Bahar aylarında hem çocuklarımızın birebir vakitte bizim enerjik olamamızı sağlayan bir başka kıymetli besin de, Çiğ olarak tükettiğimiz ve sabah harici ekmeğe alternatif olarak sofralarımızdan eksik etmeyeceğimiz Badem, Ceviz ve Fındık var.

Hem güç hem omega 3 kaynağı olan bu yemişleri de öğünlerde eksik etmeyelim.

Günümüzde bağırsakların 2. Beyin olarak sıkça konusu geçiyor. Bağırsaklarımızın ve genel olarak sindirim sistemimizin en çalışkan bireyleri Probiyotik bakterilerdir. Bahar aylarını tabiat üzere bedenimizin da bir daha yapılanma ayları olarak değerlendireceksek bu aylarda beslenmenin yanında yediğimiz besinlerin sağlıklı sindirilebilmesi için Probiyotik dayanakları de unutmamalıyız. pek hayli probiyotik besin örneğin lahana turşusu, sarmısak, soğan, peynir yoğurt haricinde eczanelerimizde bulunan hazır probiyotik destekleri de takviye olarak tüketebiliriz.

Hibya Haber Ajansı