Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bölgesel kalkınmayı odağına alan projeleri hayata geçiriyor. Turizmden tarıma, ulaştırmadan etrafa kadar ömrün her alanına dokunan projelerden biri de Karaman’da gerçekleştirildi. Yalnızca “Obruk” ismi verilen bir mağarada üretilen ve Türk Rokfor’u da denilen peynir, kırmızı rengi ve lezzetiyle dünyada ismini duyurmaya başladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma Yönetimi tarafınca desteklenen Divle Obruk Peyniri’nin üretildiği mağarada incelemelerde bulundu. Yılda 60 ton olan üretim kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Varank, “Ajandalarımızdan biri de bölgesel kalkınmayı desteklemek. Bölgelerin, kentlerin, ilçelerin ekonomik manada en uygun katkı sağlayacak alanlarını bulup oralara yatırım yapmak.” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, KOP Yönetimi Başkanlığı, Divle köylülerinin kullanmasına sunulacak mandıraya da dayanak veriyor. Mandıra tamamlandığında, günde 5 ton süt sürece kapasitesine ulaşarak mağarada üretilecek peynirin standartını yükseltecek. Divle peynirinin dünya çapında pazarlanmasına ve tanıtımına takviye olacak.
250 METRE UZUNLUKTA
Bakan Varank, Karaman temasları kapsamında Ayrancı ilçesinin Divle köyüne geçti. Köyde, 36 metre derinlikte 250 metre uzunluğunda “Divle Obruk Peyniri Mağarası”nı ziyaret eden Varank, yetkililerden mağaraya ve peynir üretimine ait bilgi aldı.
GÜNDEM OLMAYA BAŞLADI
‘Divle Peyniri’nin yalnızca ortasında bulunduğu mağaradaki bakterilerin tesiriyle oluştuğunu söz eden Bakan Varank, “Git gide hem Türkiye’de birebir vakitte dünyada daha fazla meşhur olmaya, gündem olmaya başladı. Biz bağlı kuruluşumuz KOP Bölge Kalkınma Yönetimimizle aslında Ayrancı bölgesindeki küçükbaş hayvancılığın potansiyelini epeyce önce keşfetmiştik. Yönetimimiz 2016 yılında buradaki hayvan varlığını arttırmak üzere çalışmalara başladı. Bu sayede 180 binlerde olan küçükbaş hayvan sayısı şu anda 250 binlere geldi.” sözlerini kullandı.
DAİMA 4 DERECEDE
Varank, bölgede küçükbaş hayvanlardan elde edilen sütle yapılan bu peynir tipinin katma pahası yüksek bir eser olduğuna dikkat çekerek Burada köylüler, kendi sağdıkları sütlerden klasik metotla, klasik mayayla mayaladıkları peynirleri tulumlara koyuyorlar ve şu anda ortasında bulunduğumuz obruk mağarasına getiriyorlar. Yerin 35 metre altında, daima 4 derece sıcaklıkta olan bu mağaraya getiriyorlar. 4 ay boyunca bu mağarada bekleyen peynirler artık kıvamına geliyor ve satışa sunuluyor.” dedi.
FRANSIZ VE İTALYANLARA RAKİP
“Divle Obruk Peyniri”nin klasik peynirlerin 3-4 katı fiyatlara satıldığını anlatan Varank, “Tabii bu biçimde orjinal ve sağlıklı bir metotla yapılan peynirlerin katma bedeli de başka peynirlere nazaran epey farklı oluyor. Mağaradaki bakteriler bu peynirin özel bir biçimde oluşmasına katkı sağlıyor. Buradaki peynir de dünyadaki başka muadilleriyle, İtalyan, Fransız peynirleriyle rekabet edebilecek bir düzeye geliyor.” diye konuştu.
DİĞER MAĞARALAR ARAŞTIRILIYOR
Varank, mağarada senede 60 ton peynir üretimi yapılabilecek bir kapasite olduğunu vurgulayarak “Bu kapasiteyi nasıl arttırabiliriz diye düşünüyor, etraftaki öbür mağaralarda araştırmalar gerçekleştiriyoruz. Tıpkı özelliklere, birebir bakteri ortamına sahip mağaraları devreye sokabilir miyiz, bununla ilgili çalışmalarımız var.” dedi.
TULUMLAR KIRMIZIYA DÖNÜYOR
Peynirin standartını oluşturabilmek için bir mandıra kurulmasını KOP olarak desteklediklerini tabir eden Varank, “Bu sayede Karaman Divle peynirini birebir standartlarda üretebilecek biçimde köylülerimize dayanak vereceğiz. Bu peyniri Türkiye’ye, dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Şu anda üşüyoruz. Burada şu anda beyaz renkli olan tulumlar, 4 ay daha sonra bakteriler sebebiyle kırmızı hale geliyor. Köylüler kırmızı hale geldiğinde peynirin olgunlaştığını anlıyor.” diye konuştu.
BÖLGESEL KALKINMA VİZYONU
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ajandalarından birinin de bölgesel kalkınmayı desteklemek olduğunun altını çizen Varank, “Bölgelerin, kentlerin, ilçelerin ekonomik manada en uygun katkı sağlayacak alanlarını bulup oralara yatırım yapıyoruz. Bu manada Karaman Divle peynirinin hem daha fazla üretilmesi, daha kaliteli, daha standart üretilmesi ve daha güzel tanıtılması için bakanlık olarak takviyelerimizi vermeye devam edeceğiz.” dedi.
ÜNÜ SÜRATLE YAYILIYOR
Eski ismi Divle olan Üçharman köyünde bulunan bir mağara, ünü süratle yayılan bir peynire mesken sahipliği yapıyor. Köylülerin obruk ismini verdikleri mağara, peynirin oluşumu için en uygun ortamı sağlıyor. Koyun ve keçi sütünden klâsik prosedürlerle yapılan peynirler, özel hazırlanan kuzu ve oğlak derilerine basılıyor ve 36 metre derinliğinde 250 metre uzunluğundaki bu mağaraya indiriliyor. Yılın her devri 4 derece sıcaklıkta olan mağaradaki peynir tulumları, yaklaşık 4 ay daha sonra mağaradaki bir bakteri yardımıyla kırmızı rengi alıyor.
STANDART GETİRİLECEK
KOP Yönetimi Başkanlığı, “Divle Obruk Peyniri ile Yöremiz Kalkınıyor Projesi” kapsamında Divle köyünde mevcut ziraî kalkınma kooperatifinin işletmesine sunulmak üzere kurulacak bir mandıraya takviye veriyor. Günde 5 ton süt sürece kapasitesi olan mandıra yardımıyla hem peynire bir standart getirilecek birebir vakitte peynirin üretimi ve pazarlaması arttırılacak.
Hibya Haber Ajansı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma Yönetimi tarafınca desteklenen Divle Obruk Peyniri’nin üretildiği mağarada incelemelerde bulundu. Yılda 60 ton olan üretim kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Varank, “Ajandalarımızdan biri de bölgesel kalkınmayı desteklemek. Bölgelerin, kentlerin, ilçelerin ekonomik manada en uygun katkı sağlayacak alanlarını bulup oralara yatırım yapmak.” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, KOP Yönetimi Başkanlığı, Divle köylülerinin kullanmasına sunulacak mandıraya da dayanak veriyor. Mandıra tamamlandığında, günde 5 ton süt sürece kapasitesine ulaşarak mağarada üretilecek peynirin standartını yükseltecek. Divle peynirinin dünya çapında pazarlanmasına ve tanıtımına takviye olacak.
250 METRE UZUNLUKTA
Bakan Varank, Karaman temasları kapsamında Ayrancı ilçesinin Divle köyüne geçti. Köyde, 36 metre derinlikte 250 metre uzunluğunda “Divle Obruk Peyniri Mağarası”nı ziyaret eden Varank, yetkililerden mağaraya ve peynir üretimine ait bilgi aldı.
GÜNDEM OLMAYA BAŞLADI
‘Divle Peyniri’nin yalnızca ortasında bulunduğu mağaradaki bakterilerin tesiriyle oluştuğunu söz eden Bakan Varank, “Git gide hem Türkiye’de birebir vakitte dünyada daha fazla meşhur olmaya, gündem olmaya başladı. Biz bağlı kuruluşumuz KOP Bölge Kalkınma Yönetimimizle aslında Ayrancı bölgesindeki küçükbaş hayvancılığın potansiyelini epeyce önce keşfetmiştik. Yönetimimiz 2016 yılında buradaki hayvan varlığını arttırmak üzere çalışmalara başladı. Bu sayede 180 binlerde olan küçükbaş hayvan sayısı şu anda 250 binlere geldi.” sözlerini kullandı.
DAİMA 4 DERECEDE
Varank, bölgede küçükbaş hayvanlardan elde edilen sütle yapılan bu peynir tipinin katma pahası yüksek bir eser olduğuna dikkat çekerek Burada köylüler, kendi sağdıkları sütlerden klasik metotla, klasik mayayla mayaladıkları peynirleri tulumlara koyuyorlar ve şu anda ortasında bulunduğumuz obruk mağarasına getiriyorlar. Yerin 35 metre altında, daima 4 derece sıcaklıkta olan bu mağaraya getiriyorlar. 4 ay boyunca bu mağarada bekleyen peynirler artık kıvamına geliyor ve satışa sunuluyor.” dedi.
FRANSIZ VE İTALYANLARA RAKİP
“Divle Obruk Peyniri”nin klasik peynirlerin 3-4 katı fiyatlara satıldığını anlatan Varank, “Tabii bu biçimde orjinal ve sağlıklı bir metotla yapılan peynirlerin katma bedeli de başka peynirlere nazaran epey farklı oluyor. Mağaradaki bakteriler bu peynirin özel bir biçimde oluşmasına katkı sağlıyor. Buradaki peynir de dünyadaki başka muadilleriyle, İtalyan, Fransız peynirleriyle rekabet edebilecek bir düzeye geliyor.” diye konuştu.
DİĞER MAĞARALAR ARAŞTIRILIYOR
Varank, mağarada senede 60 ton peynir üretimi yapılabilecek bir kapasite olduğunu vurgulayarak “Bu kapasiteyi nasıl arttırabiliriz diye düşünüyor, etraftaki öbür mağaralarda araştırmalar gerçekleştiriyoruz. Tıpkı özelliklere, birebir bakteri ortamına sahip mağaraları devreye sokabilir miyiz, bununla ilgili çalışmalarımız var.” dedi.
TULUMLAR KIRMIZIYA DÖNÜYOR
Peynirin standartını oluşturabilmek için bir mandıra kurulmasını KOP olarak desteklediklerini tabir eden Varank, “Bu sayede Karaman Divle peynirini birebir standartlarda üretebilecek biçimde köylülerimize dayanak vereceğiz. Bu peyniri Türkiye’ye, dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Şu anda üşüyoruz. Burada şu anda beyaz renkli olan tulumlar, 4 ay daha sonra bakteriler sebebiyle kırmızı hale geliyor. Köylüler kırmızı hale geldiğinde peynirin olgunlaştığını anlıyor.” diye konuştu.
BÖLGESEL KALKINMA VİZYONU
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ajandalarından birinin de bölgesel kalkınmayı desteklemek olduğunun altını çizen Varank, “Bölgelerin, kentlerin, ilçelerin ekonomik manada en uygun katkı sağlayacak alanlarını bulup oralara yatırım yapıyoruz. Bu manada Karaman Divle peynirinin hem daha fazla üretilmesi, daha kaliteli, daha standart üretilmesi ve daha güzel tanıtılması için bakanlık olarak takviyelerimizi vermeye devam edeceğiz.” dedi.
ÜNÜ SÜRATLE YAYILIYOR
Eski ismi Divle olan Üçharman köyünde bulunan bir mağara, ünü süratle yayılan bir peynire mesken sahipliği yapıyor. Köylülerin obruk ismini verdikleri mağara, peynirin oluşumu için en uygun ortamı sağlıyor. Koyun ve keçi sütünden klâsik prosedürlerle yapılan peynirler, özel hazırlanan kuzu ve oğlak derilerine basılıyor ve 36 metre derinliğinde 250 metre uzunluğundaki bu mağaraya indiriliyor. Yılın her devri 4 derece sıcaklıkta olan mağaradaki peynir tulumları, yaklaşık 4 ay daha sonra mağaradaki bir bakteri yardımıyla kırmızı rengi alıyor.
STANDART GETİRİLECEK
KOP Yönetimi Başkanlığı, “Divle Obruk Peyniri ile Yöremiz Kalkınıyor Projesi” kapsamında Divle köyünde mevcut ziraî kalkınma kooperatifinin işletmesine sunulmak üzere kurulacak bir mandıraya takviye veriyor. Günde 5 ton süt sürece kapasitesi olan mandıra yardımıyla hem peynire bir standart getirilecek birebir vakitte peynirin üretimi ve pazarlaması arttırılacak.
Hibya Haber Ajansı