Eğitim: Bakanlık rakamları: Her geçen gün daha fazla öğretmen işi bırakıyor

Neil

New member
Eğitim
Bakanlık rakamları: Her geçen gün daha fazla öğretmen istifa ediyor

Mevcut bağlantıyı kopyala

“Sabah açık, öğleden sonra izinli”, gerçekte genellikle stresli işleri olan öğretmenlere ilişkin bir stereotiptir. Son yıllarda giderek daha fazla insan istifa etti.

Baden-Württemberg'de son yıllarda işini bırakan öğretmenlerin sayısı önemli ölçüde arttı. Bu, eyalet parlamentosundaki FDP meclis grubunun talebine Kültür Bakanlığı'nın verdiği yanıttan ortaya çıktı.

Buna göre, geçen yıl 470 öğretmen iş akdini feshetti veya kamu görevinden ibra edilmek istedi; bu rakam 2022'ye göre yaklaşık yüzde 20 artış gösterdi. Kültür Bakanlığı'na göre o dönemde 391 öğretmen istifa etti. Bu yıl Ekim ayı başına kadar 434 öğretmen işten çıkarılma bildiriminde bulundu.

İşten çıkarılanların sayısı 10 yılda neredeyse dört katına çıktı

On yıl öncesiyle karşılaştırıldığında işten çıkarılanların sayısı neredeyse dört katına çıktı: Değerlendirmeye göre 2013 yılında 123 öğretmen sözleşmelerinin feshedilmesini talep etti. Devlet İstatistik Ofisi'ne göre, 2023/2024 öğretim yılında Baden-Württemberg'deki okullarda toplam 100.000 civarında öğretmen ders verdi.

Bakanlığa göre öğretmenlerin işten çıkarılma nedeni belirtmelerine gerek yok. Bu nedenle nedenlerine ilişkin sistematik bir araştırma yapılmamaktadır. Bakanlık, FDP'nin talebine yanıtında “Nedenler farklı olabilir” diye yazıyor. Mesleki yeniden yönlendirmenin yanı sıra, örneğin ortağın işi Baden-Württemberg'de değilse, taşınma da bir seçenek olabilir.

FDP, aşırı yükü işten çıkarmaların artmasının bir nedeni olarak görüyor

Kültür Bakanlığı'nın rakamlarını sorgulayan FDP eğitim uzmanı Timm Kern, bir “alarm sinyali”nden bahsetti. Kern, işten çıkarmalardaki artışın nedenlerinin açık olduğunu söylüyor: giderek daha fazla bürokrasi, yeni eğitim projeleri, giderek daha az takdir ve giderek daha fazla öğrenci için giderek daha az öğretmen.

“Öğretmenlerin tüm koşullara rağmen değerli hizmetlerini tüm kalpleriyle yerine getirmeye devam ettikleri vakaları sık sık duyuyorum. Ve çoğu zaman da bunu artık mümkün olmayana kadar yapıyorlar – ek iş yükü çok fazla öğretmeni öğretmenlik mesleğine itene kadar. Kern, “Psikolojik olarak karşılayabilecekleri şeyin sınırındayız” dedi. Öğretmenler giderek daha fazla akıl hastası oluyor ve işten çıkarılma başvurusunda bulunmaktan başka çıkış yolu görmüyorlar.

FDP bir önleme konsepti çağrısında bulunuyor

Kern'e göre Kültür Bakanlığı sorunları yeterince ciddiye almıyor. FDP parlamento grubunun eğitim politikası sözcüsü, “Kültür Bakanlığı'nın işten çıkarmaların sayısının arttığına dair bilgisine rağmen, herhangi bir eyleme gerek görmüyor” dedi. Kern, Bakan Theresa Schopper'ın (Yeşiller) kesinlikle harekete geçebileceğini ve diğer şeylerin yanı sıra öğretmenler arasındaki akıl hastalıklarını önlemeye ve bunlarla baş etmeye yönelik bir konsept sunabileceğini talep etti.

Bakanlık, ihraç edilmeden önce öğretmenleri elde tutmak için her zaman çaba sarf edildiğini vurguladı. Örneğin okul yönetimi veya personel temsilcileri öğretmenlerin görevde kalabilmesi için yerinde çözümler bulmaya çalıştı.

dpa