Hamburger (Et Burger) Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 700 gr kıyma
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
- 1 tatlı kaşığı hardal
- 1 tatlı kaşığı pekmez (şart değil ancak tavsiye ederim )
- 3 yahut 3, 5 su bardağı un (kontrolü ekleyin) (200ml)
- 1 çay bardağı ılık su (100ml)
- 1 çay bardağı ılık süt
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- Yarım paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Bir yumurta aki sarısı üzerine
- 1 dolu yemek kaşığı yumuşak tereyağ
- Susam
- 3 yemek kaşığı mayonez
- 1,5 yemek kaşığı ketçap
- 1 yemek kaşığı hardal
- 1 çay kaşığı elma sirkesi
- 1 adet küçük küpler halinde doğranmış kornişon turşu
- Tuz, karabiber
- 3 adet soğan
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı sirke
- Tuz
Not EkleTarifi Yazdır
- Ekmeği için:maya, şeker, ılık su ve süt uygun bir kaba alınır ve maya eriyene kadar karıştırılır.
- Sıvı yağ̆, yumurta akı, yoğurt ve tuz eklenir.
- Unu azar azar ekleyip güzel yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin.
- En son aşamda oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ek edip hamura yedirin.
- Kabın üzerini streçleyip 1 saat maylandırın.
- Maya süresinden daha sonra hamurun fazla havasını yavaşça yoğurarak alın.
- 7 eşit beze elde edin ve ellinizle yuvarlayarak fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı dizin.
- Üzerini yine örtüp 20 dakika tepside maylandırın.
- Mayalanan bezelerin üstüne fazla bastırmadan fırçayla yumurta sarısını sürüp susam serpin.
- Önceden ısıtılmış 190 derce fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.
- Sosu için; bütün sos materyalleri uygun bir kase içersine alın ve karıştırın. Buzdolabında bekletin.
- Karamelize soğan için:soğanları piyazlık (yarım ay şeklinde) doğranir. Yağı uygun bir tavada kızdırılır ve soğanlar eklenir.
- Kısık-orta hararetli ateşte sık sık karıştırarak uygunca sararıp yumuşayana kadar pişirilir.
- Şeker ve sirkeyi eklenip devam karıştırılır.
- Altını yavaşça açıp daima karıştırarak yavaşça karamel rengini alana kadar 5 dk. Daha pişirilir.
- Damak zevkinize nazaran tuz ekleyip ocaktan alın.
- Köftesi için:uygun bir kaba kıyma, tuz, karabiberi, pekmez ve hardalı alın.
- Fazla yoğurmadan bütün gereçleri özeleştirin.
- Kıymadan 7 parça (100gr) ayırıp ellinizle top şekli verin ve her bir parçaya yuvarlak yassı şekil verin. (ellerinizi yavaşça ıslatarak şekillendirebilir yahut büyük bir kavanoz kapağı kullanabilirsiniz öteki bir alternatif streç sinema ortasına koyup merdanyle açmak ).
- Köftelerin üzeri kapatılır ve 30 dakika buzdolabında dinlendirilir.
- Teflon ızgara yahut yapışmaz bir tava ocağa alınır ve ısıtılır.
- Tava ısındığında yağ eği yapmadan köfte tavada kızartılır. (baş parmağınızla orta kısmına bastırarak düz, toparlanamayan bir köfte elde bilirsiniz. ).
- Köfte üzerine bir dilim peynir koyulur ve üzerine bir kapak kapatarak peynir eritilir.
- Hamburger ekmeğin iç kısımlarını tavada işitilir hazırladığımız sos alt ekmeğe sürülür, salata yaprağı ve domates koyulur. Köfte yerleştırilir ve onun üzerine soğanlar koyulur.
- İstediğiniz garnitür kullanarak hamburgerleri hazır hale getirilebilirsiniz.Afiyet olsun.