Beslenme; sıhhati korumak, geliştirmek ve ömür kalitesini yükseltmek maksadıyla bedenin ihtiyacı olan besin öğelerini kâfi ölçülerde ve uygun vakit içinderda almak için şuurlu yapılması gereken bir davranıştır. Beslenme hem komplike tıpkı vakitte epey sıradan bir şey. Doğru vakitte yanlışsız besinleri tüketmek, sağlıklı sindirimi de birlikteinde getirir.
Her ne besin olursa olsun, beslenmede hiç bir şey her gün, devamlı ve senelerca yenmemelidir
örneğin yumurta… Evet, epey hoş ve sağlıklı bir protein ancak 10 sene boyunca her sabah 2 yumurta yersek, bedenimiz buna karşı reaksiyon verebilir. Alerji ve intoleranslar genelde bu biçimde oluşuyor. Bu sebeple besleneme renkli ve çeşitli olmalıdır.
Bir sabah yumurtalı omlet alıyorsak sonraki sabah mevsiminde taze meyve ve sebzeler ile hazırlanmış bir smoothie bowl alabilirsiniz. esasen tabiatın ve mevsimlerin akışına nazaran beslensek bile her gün tıpkı şeyi yememiş oluruz.
Her akşam et yemek örneğin… Protein kaynaklarını her gün değiştirmek, kimi vakit bitkisel (kurubaklagiller), kimi vakit hayvansal proteinler yapmak, süt mamüllerini keçi, inek olarak çeşitlendirmek, zerzevatları renk renk, mevsime nazaran çeşitlendirmek, tedarikçileri, markaları hatta kullandığımız suları bile vakit zaman değiştirmek bedene âlâ gelecektir. Hem bu çeşitlendirmeyi yapmak beslenmeyi de eğlenceli ve daha epeyce seçenekli hale getirir. Her gün birebir şeyleri yemekten sıkılmayız.
En yeterli yelpaze, kişinin kendi vücuduna bakılırsa, vitaminleri, mineralleri farklı kaynaklardan çeşitlendirerek aldığı beslenme olur.
Tek tip beslenerek kilo vermeye çalışmak ya da formda kalmak ne üzere sıhhat problemlerine niye olabilir?
Yalnızca zerzevat ve meyve tüketerek kilo vermeye çalışmak ne kadar sakıncalıysa yalnızca proteine dayalı bir beslenme programı da tıpkı oranda yanılgılı beslenme formudur. Tek tip diyetlerin hepsi bir biçimde vitamin, mineral ve kas kayıplarına sebep olmaktadır. Gereğinden çok alınan protein, bedende asit artık bırakır ve kemiklerden kalsiyum çekilmesine, böbreklere yük binmesine, bağırsak florasının bozulmasına yol açmaktadır. Bu tip diyetlerde başlarda kısa müddette kilo kaybı sağlansa da metabolizmanın bir süre daha sonra yavaşlamasıyla kilo kaybı durmaktadır.
Uzun vadede ki sonuçları ise bilhassa böbrek ve karaciğer fonksiyon soruları, kas tonusu azlığı ve güçsüz bağışıklık sistemine sebep olarak enfeksiyonlara sık yakalanmalar olarak sıralanabilir.
Her gün birebir şeyi yemekten kaçınmak için öğünlerimizi nasıl ayarlamalıyız?
Ne kadar farklı renkte meyve ve zerzevat tüketirsek o kadar farklı vitamin, mineral ve antioksidanı bedenimize almış oluruz. Yetişkinler bireyler ve çocukların kırmızı, mor, beyaz, turuncu ve yeşil olmak üzere farklı renkteki meyve ve sebzelerden her gün birer avuç tüketmesi kıymetlidir.
Meyve ve sebzelere kırmızı rengi veren pigment likopen antioksidanıdır. Kırmızı meyve ve zerzevat kümesinde; domates, karpuz, kuşburnu, çilek, kırmızı ahududu, greyfurt, nar, kırmızıbiber, kızılcık üzere meyve ve sebzeler bulunur. Kırmızı rengi sofranıza eklemek için salatalarınıza kuru domates yahut kırmızı biber ekleyebilirsiniz.
Turuncu renkteki meyve ve sebzeler, doğal bir bitkisel pigment olan, karotenoidler tarafınca renklendirilmişlerdir. Beta karoten, turuncu ve sarı meyve-sebzelere rengini veren bir bitki pigmentidir. Çok kuvvetli antioksidan özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirmede kıymetli rol oynarlar. Bunun için günlük orta öğünlerinizde 1 değişim portakal almanız yahut mevsiminde salatanızda 1 adet havuç kullanmanız kâfi olacaktır.
Mor renge sahip olan meyve ve sebzelere mavi-mor rengi veren pigment, ‘antosiyanin’ dir. Antosiyanin sıhhatimiz ve bağışıklık sistemimiz için epeyce değerli bir polifenoldür. Patlıcan, kırmızı pancar, mor lahana, kırmızı soğan, mor/kırmızı turp, böğürtlen, siyah ahududu, yabanmersini, incir, mor erik, kuru erik, vişne, kiraz, kuş üzümü, siyah dut, kuru üzüm, kan portakalı üzere mor renkteki bu meyve ve zerzevatları mevsiminde nizamlı tüketmeyi ihmal etmemeliyiz.
İşte size bağışıklık sisteminize takviye olabilecek bir salata tanımı:
5 Renkli Bağışıklık Salatası (2 porsiyon)
Gereçler:
1/2 demet roka (yeşil)
1 orta uzunluk havuç (turuncu)
2 adet bebek turp (beyaz)
4-5 dilim domates kurusu (kırmızı)
Izgara patlıcan (mor)
6 kaşık kinoa (veya buğday)
8 kaşık nohut (veya mercimek)
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
Hibya Haber Ajansı
Her ne besin olursa olsun, beslenmede hiç bir şey her gün, devamlı ve senelerca yenmemelidir
örneğin yumurta… Evet, epey hoş ve sağlıklı bir protein ancak 10 sene boyunca her sabah 2 yumurta yersek, bedenimiz buna karşı reaksiyon verebilir. Alerji ve intoleranslar genelde bu biçimde oluşuyor. Bu sebeple besleneme renkli ve çeşitli olmalıdır.
Bir sabah yumurtalı omlet alıyorsak sonraki sabah mevsiminde taze meyve ve sebzeler ile hazırlanmış bir smoothie bowl alabilirsiniz. esasen tabiatın ve mevsimlerin akışına nazaran beslensek bile her gün tıpkı şeyi yememiş oluruz.
Her akşam et yemek örneğin… Protein kaynaklarını her gün değiştirmek, kimi vakit bitkisel (kurubaklagiller), kimi vakit hayvansal proteinler yapmak, süt mamüllerini keçi, inek olarak çeşitlendirmek, zerzevatları renk renk, mevsime nazaran çeşitlendirmek, tedarikçileri, markaları hatta kullandığımız suları bile vakit zaman değiştirmek bedene âlâ gelecektir. Hem bu çeşitlendirmeyi yapmak beslenmeyi de eğlenceli ve daha epeyce seçenekli hale getirir. Her gün birebir şeyleri yemekten sıkılmayız.
En yeterli yelpaze, kişinin kendi vücuduna bakılırsa, vitaminleri, mineralleri farklı kaynaklardan çeşitlendirerek aldığı beslenme olur.
Tek tip beslenerek kilo vermeye çalışmak ya da formda kalmak ne üzere sıhhat problemlerine niye olabilir?
Yalnızca zerzevat ve meyve tüketerek kilo vermeye çalışmak ne kadar sakıncalıysa yalnızca proteine dayalı bir beslenme programı da tıpkı oranda yanılgılı beslenme formudur. Tek tip diyetlerin hepsi bir biçimde vitamin, mineral ve kas kayıplarına sebep olmaktadır. Gereğinden çok alınan protein, bedende asit artık bırakır ve kemiklerden kalsiyum çekilmesine, böbreklere yük binmesine, bağırsak florasının bozulmasına yol açmaktadır. Bu tip diyetlerde başlarda kısa müddette kilo kaybı sağlansa da metabolizmanın bir süre daha sonra yavaşlamasıyla kilo kaybı durmaktadır.
Uzun vadede ki sonuçları ise bilhassa böbrek ve karaciğer fonksiyon soruları, kas tonusu azlığı ve güçsüz bağışıklık sistemine sebep olarak enfeksiyonlara sık yakalanmalar olarak sıralanabilir.
Her gün birebir şeyi yemekten kaçınmak için öğünlerimizi nasıl ayarlamalıyız?
Ne kadar farklı renkte meyve ve zerzevat tüketirsek o kadar farklı vitamin, mineral ve antioksidanı bedenimize almış oluruz. Yetişkinler bireyler ve çocukların kırmızı, mor, beyaz, turuncu ve yeşil olmak üzere farklı renkteki meyve ve sebzelerden her gün birer avuç tüketmesi kıymetlidir.
Meyve ve sebzelere kırmızı rengi veren pigment likopen antioksidanıdır. Kırmızı meyve ve zerzevat kümesinde; domates, karpuz, kuşburnu, çilek, kırmızı ahududu, greyfurt, nar, kırmızıbiber, kızılcık üzere meyve ve sebzeler bulunur. Kırmızı rengi sofranıza eklemek için salatalarınıza kuru domates yahut kırmızı biber ekleyebilirsiniz.
Turuncu renkteki meyve ve sebzeler, doğal bir bitkisel pigment olan, karotenoidler tarafınca renklendirilmişlerdir. Beta karoten, turuncu ve sarı meyve-sebzelere rengini veren bir bitki pigmentidir. Çok kuvvetli antioksidan özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirmede kıymetli rol oynarlar. Bunun için günlük orta öğünlerinizde 1 değişim portakal almanız yahut mevsiminde salatanızda 1 adet havuç kullanmanız kâfi olacaktır.
Mor renge sahip olan meyve ve sebzelere mavi-mor rengi veren pigment, ‘antosiyanin’ dir. Antosiyanin sıhhatimiz ve bağışıklık sistemimiz için epeyce değerli bir polifenoldür. Patlıcan, kırmızı pancar, mor lahana, kırmızı soğan, mor/kırmızı turp, böğürtlen, siyah ahududu, yabanmersini, incir, mor erik, kuru erik, vişne, kiraz, kuş üzümü, siyah dut, kuru üzüm, kan portakalı üzere mor renkteki bu meyve ve zerzevatları mevsiminde nizamlı tüketmeyi ihmal etmemeliyiz.
İşte size bağışıklık sisteminize takviye olabilecek bir salata tanımı:
5 Renkli Bağışıklık Salatası (2 porsiyon)
Gereçler:
1/2 demet roka (yeşil)
1 orta uzunluk havuç (turuncu)
2 adet bebek turp (beyaz)
4-5 dilim domates kurusu (kırmızı)
Izgara patlıcan (mor)
6 kaşık kinoa (veya buğday)
8 kaşık nohut (veya mercimek)
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
Hibya Haber Ajansı