Kuru meyve ve mamulleri ihracatçılarında Mehmet Ali Işık devri

Yasmin

New member
Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapılan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu’nda Mehmet Ali Işık, tek aday olarak girdiği seçimde kullanılan 59 oyun tamamını alarak İdare Şurası Başkanlığına seçildi.

Mehmet Ali Işık, Türkiye’de ihracatçı birliklerinin 83 yıllık tarihinde organik kesiminden İdare Şurası Lideri seçilen birinci isim olarak tarihe geçti.

Divan Lideri Ziya Aksüt olurken, Katip üyeliklerini Banu Er ve Murat Aksüyek yaptı.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinde 2014-22 devrinde İdare Heyeti Başkanlığı yapan Birol Celep, Mehmet Ali Işık’ın listesinde İdare Konseyi Üyesi olarak yer aldı.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Lideri Mehmet Ali Işık, “2018 yılında nazaranvi aldığımızda kendimize iki tema belirledik. Sağlıklı eserler ve katma bedelli eserler yetiştirmek için size taahhütte bulunmuştuk. Bütün yapımızı bunun üzerine kurduk. Sağlıklı eserlerde arazi bazında fazlaca önemli çalışmalar yaptık. Üzüm, incir ve kayısıyı kendi ortasında kategorize ederek bunun altında komitelerimizi, teknik heyetlerimizi oluşturduk. Ortak akılla ortak kararlarla 95 bin çiftçiye ulaştık.” dedi.

Kuru meyve kesiminin sağlıklı eser yetiştirmede hayli değerli yol aldığının altını çizen Işık, üzümde AB’nin istediği MRL bedellerinin altında kıymetlere ulaştıklarını vurguladı.

“Avrupa’da üzüm ve kayısıda denetim sıklığı kaldırıldı. İncirde alfatoksinden ve hava kaidelerinden dolayı devam ediyor. Komitelerimize ve teknik konseyimize dayanak verdiğiniz için fazlaca teşekkür ediyorum. İkinci maksadımız eserlerimizin katma bedelinin artırılmasıydı. Biz 4 yıl evvel bin 500 bin 600 dolar olan üzümün ortalama ihraç fiyatını 2 bin dolara çıkardık. İstikrar getirmek için satın alma siyaseti uyguladık. Üzümde şu anda 40-50 bin tonluk stok yarattık. Bu bizim rahat bir dönem geçirmemizi sağladı. İncirde de çok hoş bir fiyat siyasetimiz var. Kayısıda da bu istikrarı sağlayacağımızı ümit ediyoruz.”

Organik dalının ihracatı 1 milyar dolara ulaşacak

Mehmet Ali Işık, “Hedef pazarlarımızda fuarlar ve çalıştaylar yaptık. Ticaret Bakanlığı uyumuyla 2019 yılında başlayan Turkish Dried Fruits UR-GE Proje’sinde “Yalın Üretim Teknikleri” eğitimi sürdürülebilirlikle ilgili en kıymetli faaliyetlerimizden bir tanesiydi. 18 firmamız ile üretim süreçlerinin güzelleştirilmesi için “Yalın Üretim Teknikleri” eğitimi aldık ve bunu hayata geçirdik. Eserlerimizin katma kıymetini de artırdık. Üzümde ortalama ihraç tutarlarımızı 2 bin dolara yükselttik. Dünyada tarım ve besin stratejik pozisyonda. Yeşil Mutabakat ile ülkeler 2030-2050 gayelerini belirledi. Biz EİB’te Sürdürülebilirlik Departmanımızı kurduk. EİB olarak sürdürülebilirlik projelerimizle kendi bölümümüzün kalkınmasını sağlıyoruz.” diye konuştu.

Işık, Türkiye’de 30 yıl evvel kuru meyve kesimiyle başlayan organik üretimin bugün fazlaca farklı kesimlerde üretim yapar pozisyona geldiğini, yıllık 500 milyon dolar ihracat hacmine ulaştıklarını söyleyerek, 4 yıllık bakılırsav mühletleri sonunda organik dalının ihracatını 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini deklare etti.

Celep: İhracatımızı 1,5 milyar dolar düzeyine çıkarmayı başardık

2014-22 periyodu için seçilen geçmiş devir lideri Birol Celep, “Son iki yıldır tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemisi niçiniyle bir epey dalımız büyük düşünceler yaşarken, kuru meyve bölümü olarak bu olumsuz ortamda ihracatımızı 1,5 milyar dolar düzeyine çıkarmayı başardık. Son 5 yıldır 1.3-1.4 milyar dolar düzeylerinde seyreden ihracatımız, 2021 yılında bundan evvelki yıla bakılırsa ölçü bazında yüzde 2.4’lük artışla 486.160 ton, paha bazında ise yüzde 11’lik artışla 1 milyar 563 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.” dedi.

Celep, “Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz olarak ise ülkemizin toplam kuru meyve ihracatındaki hissemiz ise ölçü bazında yüzde 68, kıymet bazında ise yüzde 55 olarak gerçekleşmiş. İdare Şuramız olarak dalımızın sürdürülebilir üretim ve ihracatına katkıda bulunmak üzere misyona devam etmek istiyoruz ve İdare Şurası Lideri olarak bakılırsav süremin sonuna geldiğim bugün de, büyük bir özveri ile yeni Başkanlık bakılırsavini yapacağına emin olduğum değerli meslektaşım Mehmet Ali Bey’e bayrağı devretmekten büyük memnunluk duyuyorum.” diye konuştu.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Şura Toplantısı’nda, 2022 yılı bütçesi ve iş programı da görüşülerek kabul edildi.

EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ YÖNETİM KONSEYİ LİDERİ

IŞIK TARIM ÜRN.SAN.VE TİC.A.Ş. – Mehmet Ali Işık

EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İDARE KONSEYİ

OSMAN AKÇA TARIM ESER.İTH. İHR.SAN.VE TİC.A.Ş. – Ahmet Bilge Göksan

S.S. TARİŞ ÜZÜM TARIM SAT.KOOP BİRLİĞİ – Yurtcan Biryol

ANATOLİA TAR.ÜR.SAN.VE DIŞ TİC A.Ş. – Osman Öz

ŞENTAŞ TARIM ÜR.İHR.SAN.VE TİC A.Ş. – Gürcan Şen

K.F.C. BESİN DOKUMA SANAYİ İTHALAT İHRACAT YATIRIM A.Ş. – Birol Celep

SELÇUK K. BESİN YATIRIM SAN. VE TİC.A.Ş.- Eliya Alharal

PAGMAT PAMUK DOKUMACILIK GIDA SAN.VE TİC.A.Ş. – Nejat Almış

GABAY DIŞ TİCARET VE BESİN SAN. A.Ş. -Yusuf Gabay

ÖZGÜR TARIM ESERLERİ İNŞAAT SAN. VE TİC. A. Ş. – Şemsettin Özgür