Ramazan ayında beslenmeye dikkat

Yasmin

New member
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İrem Aksoy, Ramazan ayında beslenme ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Ramazan ayında niye kilo alınır?

Sahur ve iftar içindeki ortalama 15-16 saatlik müddette besin alımı yapılmaması gereken bu ibadette genel olarak en sık yapılan kusurların başında tek öğün beslenmek geliyor. Tek öğün beslenmek öğün yapıldıktan birkaç saat daha sonrasından başlayarak gün uzunluğu devam eden düşük kan şekeri manasına gelir. ötürüsıyla uzun müddet açlıktan daha sonra yapılan birinci öğünde daha süratli, fazla ve sıradan karbonhidratları içeren besinlerle beslenmek kilo almaya sebep olabilir. Başka yandan metabolizma suratı uzun periyodik açlıklarda yavaşlar ve bu durumda kilo almak mümkün hale gelebilir.

Genel olarak oruç tutulan devirde güç düşüklüğü sebebiyle hareketsiz kalmak da kilo kazanımının öbür niçinleri içinde yer alabilir. Gün içerisinde yapılan fizikî aktivitenin oruç tutarken azalması bedenin güç harcanmasını olumsuz etkilediğinden her ne kadar besin alımı tıpkı seviyede olsa da kilo kazanımı kaçınılmaz olacaktır. Toplumumuzda klâsik hale gelmiş bol çeşitli iftar davetleri ve iftardan daha sonra tüketilen ekseriyetle porsiyonu abartılan şerbetli tatlılar da kilo almaya sebep olan etmenler içinde yer almaktadır.

Sahurda ve iftarda hangi besinleri tercih etmeliyiz?

birinci vakit içinderda sahur ihmal edilmeyerek sağlıklı bir sahur yapılmalıdır. Sahurda, uzun mühlet tok kalmanıza yarar sağlayacak kâfi protein ve bol lif içeren bir öğün yapılmalıdır. Örnek vermek gerekirse; kaliteli protein kaynaklarından yumurta, peynir, yoğurt, süt ve kefir üzere besinlerden biri yahut birkaçı kesinlikle sahur menünüzde yer almalıdır. Bol lif ve sağlıklı besin ögeleri içeren yulaf ezmesi üzere tahıllar, sebzeler ve meyveler de sahur menünüzde yer almalıdır.

İftarda ise yavaşça iftariyeliklerle başlangıç yapılabilir. Örneğin; peynir, zeytin, kuru domates, ceviz üzere çiğ kuruyemişler, kuru kayısı, hurma üzere kuru meyveler. Devamında besleyici bir çorba tüketilerek bir süre orta verilmelidir. Ana ve yardımcı yemekler çok yavaşça olmalı ve epeyce tuzlu, baharatlı ve yağlı olmamalıdır. Yeşil zerzevatları yoğunlukla barındıran bir salata, günlük muhtaçlığı karşılamak için gerekli olan protein kaynakları iftar menüsünde kesinlikle olmalıdır.

İftar daha sonrasında en az bir orta öğün yapılmalıdır. Bağışıklığa takviye sağlayacak antioksidanlar içeren meyveler, sağlıklı yağlar içeren yağlı tohumlarla birlikte bir orta öğün yapılabilir. Haftada 1-2 gün yavaşça bir sütlü yahut meyveli tatlı tercih edilebilir. İftardan daha sonra sindirim sisteminin rahatlamasına takviye olacak bitki çayları içilebilir. Son olarak en kıymetli olan günlük su gereksinimi hakikat vakit içinderda ve ölçüde içilerek karşılanmalıdır.

Kimler oruç tutmamalı?

Oruç ibadeti yerine getirilirken sıhhati olumsuz etkileyecek durumlarda orta verilmeli ya da sıhhat durumu elverişli olmayan bireyler oruç tutmakta ısrar etmemelidir. Akut yahut kronik hastalıklara sahip olan beşerler için oruç ibadeti muaf sayılırken kimi bireyler bir daha de oruç tutmayı isteyebilirler. Bu durumda sıhhat takiplerini yapan doktorların ve diyetisyenlerin tekliflerine uyarak hareket etmeleri gerekmektedir. Oruç tutması riskli olanlar içinde en başta diyabet hastaları, hipoglisemi takları yaşayan bireyler, gebeler ve emziren anneler gelmektedir.



Hibya Haber Ajansı