Ramazan ayında, başka vakit içinderda olduğu üzere sağlıklı ve istikrarlı beslenmeyi sürdürmemiz gerektiğini belirten Medical Park Yıldızlı Hastanesi Beslenme Ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Merve Aydoğdu, “Bunun birinci adımı sahura kalkmaktır. Sahura kalkma alışkanlığı oluşturmak hem öğün sayısını artırmak birebir vakitte metabolizma suratınızı korumak için kıymetlidir. bununla birlikte sahur gün ortasında susatmayacak ve tok tutacak besinlerin tüketildiği bir vakit dilimi olmalıdır” dedi.
Medical Park Yıldızlı Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Merve Aydoğdu, Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında ikazlarda bulundu.
SAHURDA TOK TUTAN BESİNLER
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için sahurun olağan beslenme tertibindeki kahvaltı üzere düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Dyt. Merve Aydoğdu, “Sahur; bir şeyler tüketip yatmak olduğu için yavaşça bir öğün tercih edilmelidir. Protein içeriği yüksek hem de liften ve sağlıklı yağ asitlerinden varlıklı bir kahvaltı üzere tercih edilebilir. Yumurta, peynir, zeytin, çiğ kuruyemişler ve bol söğüş zerzevat olarak düşünülebilir. Tokluk sağlaması için glisemik indeksi düşük tam buğday, yulaf üzere besinlerde tercih edilmelidir. Süt, yoğurt, ayran, kefirde tokluk ve protein bakımından eklenebilir” diye konuştu.
ÇOK YAĞLI BESİNLER TÜKETİLMEMELİ
Sahurda tercih edeceğimiz 1 porsiyon meyvenin kan şekerini dengelemesi açısından pek kıymetli olduğuna dikkat çeken Dyt. Merve Aydoğdu, “kimi vakit de çorba ya da az yağlı zerzevat yemekleri, yoğurt/cacık ile de süreç geçirilebilir. Susattığı için çok tuzlu, yağlı, şekerli besinlerden, hamur işlerinden, kızartmalardan, işlenmiş ve paketli eserlerden sahurda bilhassa uzak durmak gerekir” formunda konuştu.
İFTARDA SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN
Ramazan’da en kıymetli sorulardan birinin bedenin gereğince su alıp almaması olduğunu lisana getiren Dyt. Merve Aydoğdu, iftara başlarken kesinlikle bir bardak su ile başlanması gerektiğinin altını çizdi. Dyt. Merve Aydoğdu, “Hatta çorba ile devam edip daha sonrasında ortaya vakit koyduktan daha sonra yemeğe geçmek hakikat tercih olacaktır. İftarda boş mideyi birden doyurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide-bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu yüzden aralıklarla beslenmek kıymetlidir. Yemeklerin yanında bulgur pilavı ya da tam buğday ekmek üzere kompleks karbonhidratlar tercih edilebilir” tabirlerini kullandı.
PİDE TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ
Ramazan pidesinin Ramazan’a mahsus klasik bir ekmek çeşidi bulunmasına karşın bir ay boyunca her gün soframızda bulunmasına gerek olmadığını söyleyen Dyt. Merve Aydoğdu, “Sık olmamakla birlikte bir avuç içi büyüklükte tüketilebilir. Ayrıyeten iftar sofralarında karpuz, kavun, üzüm üzere meyveleri bulundurmayıp daha sonrasında orta öğünde yanında peynir, çiğ kuruyemişler ya da ayran/kefir ile tüketilebilirler” açıklamasında bulundu.
SÜTLÜ TATLILAR TERCİH EDİN
İftar daha sonrası gelen tatlı krizleri için de tekliflerde bulunan Dyt. Merve Aydoğdu, şunları söylemiş oldu:
“Tatlı tercihini de iftardan daha sonrasında değil en az 2 saat daha sonra yapmak uygun olacaktır. Şerbetli tatlı üzere ağır tatlılardan fazla sütlü tatlılar, meyve tatlıları ya da dondurma tercih edilebilir. Her gün tatlı tüketmekte bir daha yanlış bir tercih olacaktır. Yapacağınız orta öğün meyve ve sağlıklı kuruyemişler ya da yoğurt/süt-meyve ile de geçirilebilir.”
Gün ortasında oluşabilecek mineral kaybını da önlemek için iftar ve sahur içinde sade maden suyu içilebileceğini belirten Dyt. Merve Aydoğdu, ayrıyeten bol su tüketilmesi gerektiğine de dikkat çekti.
KIZARTMALARDAN UZAK DURUN
Ramazan ayında hem mide sıhhati tıpkı vakitte kalori istikrarı için pişirme hallerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Dyt. Merve Aydoğdu, “Kızartma, kavurma, üzere formüller değil ızgara, fırın, haşlama, buğulama biçimleri ile pişirmek tercih edilmelidir” dedi.
İFTARDAN daha sonra YÜRÜYÜŞ YAPIN
Ramazan ayında hareketsiz kalmanın bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına sebep olabileceğini söyleyen Dyt. Merve Aydoğdu, “Bunun için yavaşça tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz. İftardan 1-1,5 saat daha sonra bu yürüyüşler tercih edilebilir” diyerek kelamlarını noktaladı.
Hibya Haber Ajansı
Medical Park Yıldızlı Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği’nden Diyetisyen Merve Aydoğdu, Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında ikazlarda bulundu.
SAHURDA TOK TUTAN BESİNLER
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için sahurun olağan beslenme tertibindeki kahvaltı üzere düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Dyt. Merve Aydoğdu, “Sahur; bir şeyler tüketip yatmak olduğu için yavaşça bir öğün tercih edilmelidir. Protein içeriği yüksek hem de liften ve sağlıklı yağ asitlerinden varlıklı bir kahvaltı üzere tercih edilebilir. Yumurta, peynir, zeytin, çiğ kuruyemişler ve bol söğüş zerzevat olarak düşünülebilir. Tokluk sağlaması için glisemik indeksi düşük tam buğday, yulaf üzere besinlerde tercih edilmelidir. Süt, yoğurt, ayran, kefirde tokluk ve protein bakımından eklenebilir” diye konuştu.
ÇOK YAĞLI BESİNLER TÜKETİLMEMELİ
Sahurda tercih edeceğimiz 1 porsiyon meyvenin kan şekerini dengelemesi açısından pek kıymetli olduğuna dikkat çeken Dyt. Merve Aydoğdu, “kimi vakit de çorba ya da az yağlı zerzevat yemekleri, yoğurt/cacık ile de süreç geçirilebilir. Susattığı için çok tuzlu, yağlı, şekerli besinlerden, hamur işlerinden, kızartmalardan, işlenmiş ve paketli eserlerden sahurda bilhassa uzak durmak gerekir” formunda konuştu.
İFTARDA SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN
Ramazan’da en kıymetli sorulardan birinin bedenin gereğince su alıp almaması olduğunu lisana getiren Dyt. Merve Aydoğdu, iftara başlarken kesinlikle bir bardak su ile başlanması gerektiğinin altını çizdi. Dyt. Merve Aydoğdu, “Hatta çorba ile devam edip daha sonrasında ortaya vakit koyduktan daha sonra yemeğe geçmek hakikat tercih olacaktır. İftarda boş mideyi birden doyurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide-bağırsak rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bu yüzden aralıklarla beslenmek kıymetlidir. Yemeklerin yanında bulgur pilavı ya da tam buğday ekmek üzere kompleks karbonhidratlar tercih edilebilir” tabirlerini kullandı.
PİDE TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ
Ramazan pidesinin Ramazan’a mahsus klasik bir ekmek çeşidi bulunmasına karşın bir ay boyunca her gün soframızda bulunmasına gerek olmadığını söyleyen Dyt. Merve Aydoğdu, “Sık olmamakla birlikte bir avuç içi büyüklükte tüketilebilir. Ayrıyeten iftar sofralarında karpuz, kavun, üzüm üzere meyveleri bulundurmayıp daha sonrasında orta öğünde yanında peynir, çiğ kuruyemişler ya da ayran/kefir ile tüketilebilirler” açıklamasında bulundu.
SÜTLÜ TATLILAR TERCİH EDİN
İftar daha sonrası gelen tatlı krizleri için de tekliflerde bulunan Dyt. Merve Aydoğdu, şunları söylemiş oldu:
“Tatlı tercihini de iftardan daha sonrasında değil en az 2 saat daha sonra yapmak uygun olacaktır. Şerbetli tatlı üzere ağır tatlılardan fazla sütlü tatlılar, meyve tatlıları ya da dondurma tercih edilebilir. Her gün tatlı tüketmekte bir daha yanlış bir tercih olacaktır. Yapacağınız orta öğün meyve ve sağlıklı kuruyemişler ya da yoğurt/süt-meyve ile de geçirilebilir.”
Gün ortasında oluşabilecek mineral kaybını da önlemek için iftar ve sahur içinde sade maden suyu içilebileceğini belirten Dyt. Merve Aydoğdu, ayrıyeten bol su tüketilmesi gerektiğine de dikkat çekti.
KIZARTMALARDAN UZAK DURUN
Ramazan ayında hem mide sıhhati tıpkı vakitte kalori istikrarı için pişirme hallerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Dyt. Merve Aydoğdu, “Kızartma, kavurma, üzere formüller değil ızgara, fırın, haşlama, buğulama biçimleri ile pişirmek tercih edilmelidir” dedi.
İFTARDAN daha sonra YÜRÜYÜŞ YAPIN
Ramazan ayında hareketsiz kalmanın bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına sebep olabileceğini söyleyen Dyt. Merve Aydoğdu, “Bunun için yavaşça tempolu yürüyüşler yapabilirsiniz. İftardan 1-1,5 saat daha sonra bu yürüyüşler tercih edilebilir” diyerek kelamlarını noktaladı.
Hibya Haber Ajansı