Ramazan ayında çeşit çeşit yemeklerle süslenen sofralar, kilo sorununa niye olabiliyor. halbuki istikrarlı beslenmeye dikkat ettiğinizde oruç tutarken kilo vermeniz bile mümkün! Ramazan’da sağlıklı ve istikrarlı beslenmenin ipuçlarını DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Betül Yıldız anlatıyor.
Ramazanın gelmesiyle birlikte biroldukca kâfi ve istikrarlı beslenmeyi es geçebiliyor. Bereketli Ramazan sofralarındaki çeşitler, kişinin günlük kalori ölçüsünü aşmasına, bu da kişinin kilo almasına niye olabiliyor. Bilhassa diyet yapan bireyler “Kilo vermek istiyorum ya da yemek istediğim diğer şeyler var. Hakkımı orada kullanmak istiyorum” formunda düşünerek hem yetersiz besleniyor tıpkı vakitte kilo alabiliyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Betül Yıldız, kişi diyette olsun olmasın Ramazan’ın iki ana öğünü olan iftar ve sahuru atlamamayı; tabakları ise sebze, protein, süt kümeleri, tahıl kümeleri istikrarını kuracak biçimde şekillendirmeyi öneriyor.
Sahurda ve iftarda salatayı sofranızdan eksik etmeyin
İftar, uzun süren açlıktan daha sonra yenilen birinci öğün olduğu için en dikkat edilmesi gereken öğün olduğunu söyleyen Dyt. Yıldız, orucu bir hurma ile açmanın kan şekeri istikrarını yerine getireceğini belirtiyor. Lakin hurma konusunda çoka kaçmamak gerektiğinin de altını çiziyor. Dyt. Yıldız, kelamlarını şöyleki sürdürüyor: “Orucunuzu açtıktan daha sonra midenizi rahatlatmak ismine hayli ağır olmayan çorbalarla yemeğe başlayın. Ana yemeklerde de hayli yağlı olmayan, kızartmadan hayli haşlama, fırında ve tencere yemeği halinde yemekleri tercih etmek midenizi rahat hissettirmek ismine faydalı olacaktır. Yalnızca et ya da yalnızca zerzevat tüketmek yerine ikisinin istikrarının kurulması da öğünün daha kaliteli olmasını sağlar. Sahurda da birebir biçimde tam tahıl kümesi, kaliteli protein olan yumurta, peynir kümeleri, tok hissettiren yağlı tohumlular tercih edilebilir. Salata ve yeşilliklere her iki öğünde de bağırsak sıhhatimizi korumak için yer vermelisiniz. İftar daha sonrası orta öğünleri ikiye bölerek, sindirim sisteminizi epeyce yormadan meyve ve süt kümeleri, meyve ve kuruyemişler ya da sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz. Probiyotikli yoğurtlar ya da kefir ya da yoğurt bir daha bağırsak sorunu yaşayan bireyler için yeterli bir tercih olacaktır.”
Günde 1 fincan yeşil çay tüketin
Dyt. Yıldız, kişinin bir sıhhat sorunu yoksa sindirimi desteklemek ve rahatlatmak için rezene, papatya, nane, kekik çayı üzere bitki çayları tercih edilebileceğini belirtiyor. Bunların yanında günde bir fincan yeşil çayın da tüketilmesi faydalı olacağını söyleyen Dyt. Yıldız, su tüketiminin ehemmiyetine de dikkat çekiyor: “Sahurda 1 litre, iftarda 1 litre üzere olabildiğince vakte yayılarak günlük tüketmeniz gereken su ölçüsünün altına düşmemelisiniz. Gün içerisindeki eksik su ölçüsünü tamamlamak için suyun hepsini bir anda değil içebileceğiniz vakte yaymanız daha faydalı olacaktır. Ayrıyeten iftardan 2 saat daha sonra 30 dakikalık antrenmanlar kilo vermek isteyenleri takviyeler birebir vakitte midenizi rahat ettirir.”
Hibya Haber Ajansı
Ramazanın gelmesiyle birlikte biroldukca kâfi ve istikrarlı beslenmeyi es geçebiliyor. Bereketli Ramazan sofralarındaki çeşitler, kişinin günlük kalori ölçüsünü aşmasına, bu da kişinin kilo almasına niye olabiliyor. Bilhassa diyet yapan bireyler “Kilo vermek istiyorum ya da yemek istediğim diğer şeyler var. Hakkımı orada kullanmak istiyorum” formunda düşünerek hem yetersiz besleniyor tıpkı vakitte kilo alabiliyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Betül Yıldız, kişi diyette olsun olmasın Ramazan’ın iki ana öğünü olan iftar ve sahuru atlamamayı; tabakları ise sebze, protein, süt kümeleri, tahıl kümeleri istikrarını kuracak biçimde şekillendirmeyi öneriyor.
Sahurda ve iftarda salatayı sofranızdan eksik etmeyin
İftar, uzun süren açlıktan daha sonra yenilen birinci öğün olduğu için en dikkat edilmesi gereken öğün olduğunu söyleyen Dyt. Yıldız, orucu bir hurma ile açmanın kan şekeri istikrarını yerine getireceğini belirtiyor. Lakin hurma konusunda çoka kaçmamak gerektiğinin de altını çiziyor. Dyt. Yıldız, kelamlarını şöyleki sürdürüyor: “Orucunuzu açtıktan daha sonra midenizi rahatlatmak ismine hayli ağır olmayan çorbalarla yemeğe başlayın. Ana yemeklerde de hayli yağlı olmayan, kızartmadan hayli haşlama, fırında ve tencere yemeği halinde yemekleri tercih etmek midenizi rahat hissettirmek ismine faydalı olacaktır. Yalnızca et ya da yalnızca zerzevat tüketmek yerine ikisinin istikrarının kurulması da öğünün daha kaliteli olmasını sağlar. Sahurda da birebir biçimde tam tahıl kümesi, kaliteli protein olan yumurta, peynir kümeleri, tok hissettiren yağlı tohumlular tercih edilebilir. Salata ve yeşilliklere her iki öğünde de bağırsak sıhhatimizi korumak için yer vermelisiniz. İftar daha sonrası orta öğünleri ikiye bölerek, sindirim sisteminizi epeyce yormadan meyve ve süt kümeleri, meyve ve kuruyemişler ya da sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz. Probiyotikli yoğurtlar ya da kefir ya da yoğurt bir daha bağırsak sorunu yaşayan bireyler için yeterli bir tercih olacaktır.”
Günde 1 fincan yeşil çay tüketin
Dyt. Yıldız, kişinin bir sıhhat sorunu yoksa sindirimi desteklemek ve rahatlatmak için rezene, papatya, nane, kekik çayı üzere bitki çayları tercih edilebileceğini belirtiyor. Bunların yanında günde bir fincan yeşil çayın da tüketilmesi faydalı olacağını söyleyen Dyt. Yıldız, su tüketiminin ehemmiyetine de dikkat çekiyor: “Sahurda 1 litre, iftarda 1 litre üzere olabildiğince vakte yayılarak günlük tüketmeniz gereken su ölçüsünün altına düşmemelisiniz. Gün içerisindeki eksik su ölçüsünü tamamlamak için suyun hepsini bir anda değil içebileceğiniz vakte yaymanız daha faydalı olacaktır. Ayrıyeten iftardan 2 saat daha sonra 30 dakikalık antrenmanlar kilo vermek isteyenleri takviyeler birebir vakitte midenizi rahat ettirir.”
Hibya Haber Ajansı