Reşit ne demek 18 yaş ?

Eren

New member
Reşit Olmak: 18 Yaşında ‘Tamam’ mı, Yoksa ‘Başla’ mı?

Hepimizin hayatında bir dönüm noktası vardır. Kimisi için bu, ilk araba sahibi olmak, kimisi için de ilk kez tek başına tatile gitmek olabilir. Ama birçoğumuzun hayatında ortak olan, 18 yaşına basmak! Ah, 18 yaşına bastığınızda herkes size özgürlüğü vaat eder. Ama gerçek şu ki, 18 yaş bir kapıyı aralamak olabilir, ama başka bir kapı açmaya başlamak için sadece bir anahtardır. Gerçekten reşit olmak, bir yaştan çok daha fazlasıdır.

Evet, 18 yaşa geldiğinizde, resmen yetişkin sayılıyorsunuz. Ama büyümek gerçekten o kadar basit mi? Hadi gelin, "reşit olmak" kavramını biraz mizahi bir bakış açısıyla inceleyelim.

Reşit Olmak Ne Demek? Bir Anlam Krizi!

Reşit olmak demek, artık toplumun gözünde bir birey olarak kabul edilmek demek. 18 yaşla birlikte, birçok şeyin yasal olarak sorumluluğunu taşıyabilen bir insan haline geliyorsunuz. Artık "Büyüklerin dünyasına hoş geldiniz!" dedikleri an, tam olarak başlıyor. Yani, "Hadi bakalım, şimdi ne yapacaksın?" sorusu devreye giriyor.

Artık kendi kararlarını verebileceğinizi ve birçoğunun hukuk karşısında yasal olarak "sorumlu" olduğunuzu öğreniyorsunuz. Ancak, bir o kadar da garip bir şekilde, aynı zamanda çok şeyden de hala "sorumlu" değilsiniz! Mesela, hala 18 yaşındayken birçoğunuz, sosyal medyada birinin size "Çocuk" demesine dayanamayabilirsiniz. Hangi bir yetişkin 18 yaşında hala çocuk olabilir ki? Ama işte, toplum bazı kurallarla kararlar veriyor!

Erkeklerin Stratejik Bakışı: “Tamam, Ben Hazırım!”

Bir erkek için 18 yaşına girmek, özgürlük demek! Ya da belki biraz daha farklı: “Artık tam anlamıyla yetişkin oldum, değil mi?” "Kendi paramı kazanabilirim, kararlarımı kendim alabilirim, evden çıkıp tek başıma gezebilirim!" diyebilir. Erkeğin reşitlik yaşındaki çözüm odaklı bakış açısı genellikle şu şekilde olur: “O zaman kendime yeni hedefler koyuyorum, kazandığım parayla yatırım yaparım, işime bakarım, belki bir araba alırım, belki de tamamen kendi işimi kurarım.” Tüm bu düşünceler, onun hayatını mantıklı ve stratejik bir şekilde planlama isteğinden kaynaklanır.

Ancak, bu bakış açısı her zaman gerçeklikle yüzleşmek zorunda kalabilir. Çünkü iş hayatına atıldığında, özgürlüğün yanında finansal sorumluluklar da geliyor. Yani, "yetişkinliğe hoş geldin" demek, biraz daha sorumluluk demek. Bu noktada, bu çözüm odaklı erkek karakterin karşılaştığı en büyük zorluk, “Acaba gerçek yetişkinlik, sadece büyük harflerle yazılan bir şey mi?” sorusudur.

Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Yaşadığım Her Şey Anlam Kazanıyor”

Kadınlar için 18 yaşına basmak, bir bakıma duygusal ve sosyal sorumlulukların artması anlamına gelebilir. Toplumun reşit olmayı kutlayan beklentilerine karşın, aslında 18 yaşına girmek, bir kadının kişisel olarak büyümesi için de önemli bir dönüm noktasıdır. "Artık yetişkin oldum, ama neyi nasıl yapmalıyım? Bunu kimse bana öğretmedi!"

Kadınlar genellikle daha empatik bir bakış açısıyla bu yaşa yaklaşırlar. Çevrelerindeki insanlarla daha fazla ilişki kurmaya, sorumluluk almaya başlarlar. 18 yaşındaki bir kadın, sadece kendisi için değil, çevresi için de daha fazla düşünmeye başlar. Sosyal, duygusal ve insan odaklı bir perspektife sahip olan kadınlar, yetişkinliklerinin sorumluluğunu sadece kendileri için değil, başkalarına da taşıma eğilimindedirler.

Kadınlar için 18 yaş, her şeyin toplumsal bağlamda anlam kazandığı bir yaş olabilir. “Evet, belki bağımsızlığımı kazanacağım, ama başkaları ne düşünüyor? Toplumun bana atfettiği ‘yetişkinlik’ ne kadar anlamlı?” İşte bu noktada, bir kadının yetişkinlik yolculuğu, toplumla nasıl ilişki kurduğuna göre şekillenebilir.

Büyümek: Bir Gece Uyandığınızda Artık Yetişkin Oluyor Musunuz?

Reşit olmak sadece bir yaş meselesi değildir. 18 yaşına basmak, kişisel olarak daha derin anlamlar taşır. Sosyal medya veya filmler sayesinde 18 yaşında herkesin eğlenmeye, özgür olmaya başladığını düşünmek kolay olabilir. Ama, hayatta gerçeklik farklıdır. Gerçekten yetişkin olmanın ne demek olduğunu anlamak için zaman gereklidir. Birçok insan, 18 yaşında olsa bile, hala eski düşüncelerinden, sorumluluklarından, korkularından ya da kaygılarından sıyrılamaz. O yüzden 18 yaş, aslında bir "başlangıç"tır, "son" değil.

Sizce gerçekten 18 yaş, yetişkin olmanın tam anlamıyla başladığı yaş mıdır? Yetişkinliği tanımlarken hangi kavramları kullanıyorsunuz? Bir kişi 18 yaşına bastığında, kendini otomatik olarak yetişkin olarak hissedebilir mi? Yoksa, toplumsal baskıların etkisiyle mi yetişkinliğe geçiş yapılır?

Sonuç: Yetişkinlik Gerçekten Ne Demek?

18 yaşına basmak, bir kişinin büyüdüğü anlamına gelse de, aynı zamanda gelişimin daha başlangıç aşamalarındadır. Ne erkeklerin stratejik düşünceleri ne de kadınların empatik bakış açıları, reşit olmanın ve yetişkinliğin tüm karmaşıklığını tamamen açığa çıkarabilir. Yetişkinlik, hayat boyunca öğrendiğimiz derslerin bir sonucu olarak şekillenir.

Hadi, bu konuda biraz etkileşim kuralım! 18 yaşına girdiğinizde kendinizi nasıl hissettiniz? Yetişkinliğe adım attığınızda en büyük şaşkınlığınız ne oldu? Bu yazı hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Kendi deneyimlerinizi bizimle paylaşarak daha fazla tartışma başlatabiliriz.