Ramazan ayında hakikat beslenmek, tutulan orucun sıhhat problemlerine yol açmaması için büyük değer taşıyor. Anadolu mutfak külçeşidinin istikrarlı beslenme açısından çok güçlü olduğunu belirten BİLGİ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı Dr. Öğr. Üyesi Fikret Soner, et, zerzevat, tahıl, meyve, bakliyat üzere besin kümelerini en ekonomik ve lezzetli halde bir ortaya getiren yemeklerden bir seçki paylaştı
Ramazan ayında gerçek beslenmek, tutulan orucun sıhhat sıkıntılarına yol açmaması için büyük kıymet taşıyor. Bunu sağlamanın en kıymetli yolu ise yeteri kadar sıvı tüketmeye dikkat etmek ve bedenin muhtaçlık duyduğu besinleri istikrarlı bir biçimde almaya çalışmak.
Anadolu mutfak külçeşidinin istikrarlı beslenme açısından çok güçlü olduğunu belirten BİLGİ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı Dr. Öğr. Üyesi Fikret Soner, “Sağlıklı beslenmemizde gereken dengeyi en yeterli biçimde hayata geçiren bir mutfak kültürüne sahibiz. Günümüzde beslenme anlayışı bakımından farklı uçlarda bedellendirilen et ile zerzevat, zeytinyağı ile tereyağı Anadolu mutfak kültüründe özgün bir yapı ortasında bir ortada kullanılmaktadır. Tahıl, zerzevat ve kimi vakit meyveler az ölçüde et ile pişirilerek bir tabakta birden çok besin kümesini tüketmemizi sağlamaktadır. Tarhana, yoğurt, turşu, boza, kefir üzere bağışıklığı güçlendiren fermente eserler de bu istikrara eşlik etmektedir. Yenebilen hiç bir materyalin israf edilmediğini ve sıfır atık prensibinin mutfağımızın özünde mevcut olduğunu da belirtmek gerekir” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Fikret Soner, et, zerzevat, tahıl, meyve, bakliyat üzere besin kümelerini en ekonomik ve lezzetli halde bir ortaya getiren yemeklerden bir seçki paylaştı.
Sahur sofrasının vazgeçilmezi yumurta
Sahur sofraları için uzmanların da tavsiyeleri doğrultusunda yavaş sindirilen ve besin pahası yüksek yemeklerin tercih edilebileceğini belirten Soner, yeşil salata, domates, salatalık ile desteklenen bir yumurta yemeğinin bu tavsiyeyi en âlâ biçimde karşılayabileceğini söylüyor.
Soner’e göre soğan, biber, domates ile pişirilen menemen; haşlanmış katı yumurtanın yoğurt ile birleştirildiği yalancı çılbır; otlu ve peynirli çırpılmış yumurta sahurda tercih edilebilir.
Yumurta kapama tanımı:
2 adet haşlanmış katı yumurtayı kabuğunu soyduktan daha sonra 1 tatlı kaşığı erimiş tereyağında ister bütün ister ikiye bölerek çevirin.
1 kahve fincanı sıcak su ile tuz, pul biber, karabiber ve sevdiğiniz baharatı ekleyip sıcak olarak servis edin.
İftar için üç sağlıklı tanım
İftar yemekleri için ise besin pahası yüksek sayısız kombinasyon yapılabileceğini belirten Soner’e göre Anadolu hanımının yüzlerce yıldır ürettiği çorba çeşitleri kendi başına bir öğünü karşılar nitelikte.
Ayran çorbası tanımı:
1 su bardağı yarma (buğday)
1 su bardağı nohut (evvelde ıslatılmış)
1 çay bardağı kuru fasulye (evvelinde ıslatılmış)
Karıştırılmış 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 çorba kaşığı un ve 1 su bardağı su
1 küçük soğan (ince doğranmış)
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tuz
Yarma, buğday ve kuru fasulyeyi bol su ile güzelce yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyun bir kısmı pişirme sırasında buharlaşacağı için suyu baştan bol koymak ehemmiyet taşıyor. Bakliyatlar pişince yoğurt, un, su karışımını evvel sıcak çorbadan ekleyip yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak çorbaya ek edin. Tuzu da eklemeyi unutmayın. Karıştırarak pişirmeye devam edin, kıvamı şayet epey koyu olduysa su eklenebilir.
Farklı bir kapta soğanı tereyağı ile kavurun. İçine kuru nane ekleyip yanmasına müsaade vermeden çorbaya ekleyin. Karıştırıp bir taşım kaynatınca çorba hazır olacaktır. Şayet istenirse bahar aylarında tabiattan toplanan kuzukulağı, pazı, semizotu üzere bir epey yabani ot ince doğranarak bu çorbaya yeşillik olarak eklenebilir.
Sakızlı tavuk tanımı:
1 bütün tavuk
1 küçük soğan (4 modüle bölünecek.)
1 diş sarımsak
5 adet tane karabiber
1 gr damla sakızı (Toz haline getirilecek.)
1,5 lt su
Sosu için:
400 gr yoğurt
100 gr un
Servis için:
1 çorba kaşığı tereyağını eriterek içine toz sakız koyun.
Tavuğu temizledikten daha sonra 1 küçük soğan, 1 diş sarımsak, 5 adet tane karabiber ve 1,5 litre su ile kaynatın. Tavuğu iri modüller halinde kemiklerinden temizleyin. Tavuk suyunu sos için koruma edin.
Yoğurt ve unu karıştırarak tavuk suyu ile seyreltin ve daha sonra ocakta muhallebi kıvamında pişirin. Toz haline getirdiğiniz sakızın yarısını sosun içine koyun. Sos pişince tavuk kesimlerini içine atın. Düşük ısıda birkaç dakika daha pişirin. Yemeği servis tabağına alarak üzerine sakızlı tereyağı gezdirin.
İrmikli muhallebi:
İftar sofranızı yavaşça bir tatlıyla tamamlayabilirsiniz.
1 lt süt
7 çorba kaşık irmik
5 kaşık şeker
1 paket vanilya
Sütün içine materyalleri koyup muhallebi kıvamında pişirin. Uygun derinlikte bir kaba dökerek soğutun. Tatlınızı istediğiniz meyvelerle süsleyebilirsiniz.
Hibya Haber Ajansı
Ramazan ayında gerçek beslenmek, tutulan orucun sıhhat sıkıntılarına yol açmaması için büyük kıymet taşıyor. Bunu sağlamanın en kıymetli yolu ise yeteri kadar sıvı tüketmeye dikkat etmek ve bedenin muhtaçlık duyduğu besinleri istikrarlı bir biçimde almaya çalışmak.
Anadolu mutfak külçeşidinin istikrarlı beslenme açısından çok güçlü olduğunu belirten BİLGİ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı Dr. Öğr. Üyesi Fikret Soner, “Sağlıklı beslenmemizde gereken dengeyi en yeterli biçimde hayata geçiren bir mutfak kültürüne sahibiz. Günümüzde beslenme anlayışı bakımından farklı uçlarda bedellendirilen et ile zerzevat, zeytinyağı ile tereyağı Anadolu mutfak kültüründe özgün bir yapı ortasında bir ortada kullanılmaktadır. Tahıl, zerzevat ve kimi vakit meyveler az ölçüde et ile pişirilerek bir tabakta birden çok besin kümesini tüketmemizi sağlamaktadır. Tarhana, yoğurt, turşu, boza, kefir üzere bağışıklığı güçlendiren fermente eserler de bu istikrara eşlik etmektedir. Yenebilen hiç bir materyalin israf edilmediğini ve sıfır atık prensibinin mutfağımızın özünde mevcut olduğunu da belirtmek gerekir” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Fikret Soner, et, zerzevat, tahıl, meyve, bakliyat üzere besin kümelerini en ekonomik ve lezzetli halde bir ortaya getiren yemeklerden bir seçki paylaştı.
Sahur sofrasının vazgeçilmezi yumurta
Sahur sofraları için uzmanların da tavsiyeleri doğrultusunda yavaş sindirilen ve besin pahası yüksek yemeklerin tercih edilebileceğini belirten Soner, yeşil salata, domates, salatalık ile desteklenen bir yumurta yemeğinin bu tavsiyeyi en âlâ biçimde karşılayabileceğini söylüyor.
Soner’e göre soğan, biber, domates ile pişirilen menemen; haşlanmış katı yumurtanın yoğurt ile birleştirildiği yalancı çılbır; otlu ve peynirli çırpılmış yumurta sahurda tercih edilebilir.
Yumurta kapama tanımı:
2 adet haşlanmış katı yumurtayı kabuğunu soyduktan daha sonra 1 tatlı kaşığı erimiş tereyağında ister bütün ister ikiye bölerek çevirin.
1 kahve fincanı sıcak su ile tuz, pul biber, karabiber ve sevdiğiniz baharatı ekleyip sıcak olarak servis edin.
İftar için üç sağlıklı tanım
İftar yemekleri için ise besin pahası yüksek sayısız kombinasyon yapılabileceğini belirten Soner’e göre Anadolu hanımının yüzlerce yıldır ürettiği çorba çeşitleri kendi başına bir öğünü karşılar nitelikte.
Ayran çorbası tanımı:
1 su bardağı yarma (buğday)
1 su bardağı nohut (evvelde ıslatılmış)
1 çay bardağı kuru fasulye (evvelinde ıslatılmış)
Karıştırılmış 1 su bardağı süzme yoğurt, 1 çorba kaşığı un ve 1 su bardağı su
1 küçük soğan (ince doğranmış)
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tuz
Yarma, buğday ve kuru fasulyeyi bol su ile güzelce yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyun bir kısmı pişirme sırasında buharlaşacağı için suyu baştan bol koymak ehemmiyet taşıyor. Bakliyatlar pişince yoğurt, un, su karışımını evvel sıcak çorbadan ekleyip yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak çorbaya ek edin. Tuzu da eklemeyi unutmayın. Karıştırarak pişirmeye devam edin, kıvamı şayet epey koyu olduysa su eklenebilir.
Farklı bir kapta soğanı tereyağı ile kavurun. İçine kuru nane ekleyip yanmasına müsaade vermeden çorbaya ekleyin. Karıştırıp bir taşım kaynatınca çorba hazır olacaktır. Şayet istenirse bahar aylarında tabiattan toplanan kuzukulağı, pazı, semizotu üzere bir epey yabani ot ince doğranarak bu çorbaya yeşillik olarak eklenebilir.
Sakızlı tavuk tanımı:
1 bütün tavuk
1 küçük soğan (4 modüle bölünecek.)
1 diş sarımsak
5 adet tane karabiber
1 gr damla sakızı (Toz haline getirilecek.)
1,5 lt su
Sosu için:
400 gr yoğurt
100 gr un
Servis için:
1 çorba kaşığı tereyağını eriterek içine toz sakız koyun.
Tavuğu temizledikten daha sonra 1 küçük soğan, 1 diş sarımsak, 5 adet tane karabiber ve 1,5 litre su ile kaynatın. Tavuğu iri modüller halinde kemiklerinden temizleyin. Tavuk suyunu sos için koruma edin.
Yoğurt ve unu karıştırarak tavuk suyu ile seyreltin ve daha sonra ocakta muhallebi kıvamında pişirin. Toz haline getirdiğiniz sakızın yarısını sosun içine koyun. Sos pişince tavuk kesimlerini içine atın. Düşük ısıda birkaç dakika daha pişirin. Yemeği servis tabağına alarak üzerine sakızlı tereyağı gezdirin.
İrmikli muhallebi:
İftar sofranızı yavaşça bir tatlıyla tamamlayabilirsiniz.
1 lt süt
7 çorba kaşık irmik
5 kaşık şeker
1 paket vanilya
Sütün içine materyalleri koyup muhallebi kıvamında pişirin. Uygun derinlikte bir kaba dökerek soğutun. Tatlınızı istediğiniz meyvelerle süsleyebilirsiniz.
Hibya Haber Ajansı