Son günlerde birtakım besin mamüllerinde rastlanan Salmonella bakterisi telaş vermeye devam ediyor. Salmonella bakterisinin 2 bin tane alt tipi olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, insanlarda tifo, yumuşak doku ve teneffüs yolu enfeksiyonu üzere rahatsızlıklar oluşturabildiğini söz ediyor. Dr. Songül Özer, Salmonella’nın toplumda yaygın karın ağrısı ve ishal atakları ile seyreden besin zehirlenmesi salgınları da yapabildiğine, belirtilerin ise besin alındıktan 8-48 saat daha sonra görülmeye başladığına dikkat çekiyor. Özer, Salmonella’dan korunmak için kaynağı belirli olmayan besinlerin tüketilmemesini, çiğ yenilecek besinlerin güzelce yıkanmasını, kaynağı belirli ve sağlam olan içme sularının tercih edilmesini tavsiye ediyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, son günlerde gündemde olan Salmonella bakterisi hakkında epeyce değerli açıklamalarda bulundu ve tavsiyelerini paylaştı.
Uzun müddet canlı kalabiliyorlar
Salmonelloz hastalığının Salmonella ismi ile Enterobacterales isimli bakteri ailesinin üyesi olan bir bakteri kümesi tarafınca oluşturulan hastalık olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, “Salmonella’lar tabiatta, evcil ve yabanî hayvanların, sürüngenlerin, kuşların, böceklerin sindirim sisteminde yaygın olarak bulunuyorlar. Sporsuz, hareketli, çubuk biçiminde, ısı ve kuruluğa hassas, gün ışığından uzak nemli ortamlarda, lağım sularında ve toprakta uzun müddet canlı kalabilen bakterilerdir. Soğuğa dirençlidirler ve liyofilize edilerek senelerca canlı kalabiliyorlar.” dedi.
Salmonella biroldukça rahatsızlığa yol açabiliyor
Salmonella bakterilerinin yaklaşık 2 bin tane alt tipi olduğuna dikkat çeken Dr. Songül Özer, “Bu bakterinin beşerde hastalık yapan ve en uygun bilinenleri Salmonella typhi, Salmonella paratyphi, Salmonella enteritidis, Salmonella cholerasuis’dir. İnsanlarda tifo, paratifo, gastroenterit, yumuşak doku enfeksiyonları, lokal organ apseleri, karın içi enfeksiyonlar, kemik ve eklem enfeksiyonları, teneffüs yolu enfeksiyonları, endokardit ve bakteriyemi oluşturabiliyorlar.” sözlerini kullandı.
Salmonella işte bu yollarla bulaşıyor…
Dr. Songül Özer, toplumda yaygın karın ağrısı ve ishal atakları ile seyreden besin zehirlenmesi salgınları da yapabilen Salmonella’ların en sık gerçekleşen bulaş tekniklerini şöyleki paylaştı:
İnsan ve hayvan dışkı ve idrarlarının kaynak sularına karışması ile,
Bakterilerle kirlenmiş olan suların kaynatılmadan içilmesi ve kullanılması ile,
Salmonella taşıyan hayvanların etlerinin, yumurtalarının, süt ve süt mamüllerinin âlâ pişirilmeden yenmesi ile,
İçme ve kullanma sularının gereğince klorlanarak temizlenmeden tüketilmesi ile,
Bakteriyle kirlenmiş zerzevat ve meyvelerin yeterlice yıkanmadan, pişirilmeden tüketilmesi ile,
Pastörize edilmemiş süt yahut meyve suları ve kaynağı muhakkak olmayan, kaynatılmadan yapılan yahut bekletilmeden tüketilen peynir ile,
Bilhassa yılan, kaplumbağa, kertenkele üzere sürüngenler, kurbağalar, kuşlar ve civciv üzere evcil hayvanlar ile temastan daha sonra ellerin yeterlice yıkanmaması ile,
Hasta kümes hayvanları ile temastan daha sonra ve
Hasta insanlardan öbür insanlara da bulaşabilir.
8-48 sat daha sonra belirti vermeye başlıyor
Salmonella bakterisi ile meydana gelen besin zehirlenmesinin bulaştırıcı olan besinin alınmasından yaklaşık 8-48 saat daha sonra belirti vermeye başladığını vurgulayan Dr. Songül Özer, kelamlarına şu biçimde devam etti:
“çoğunlukla, karın ağrısı, karında kramplar, yüksek ateş, mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetleri görülüyor. Hastalık çoklukla 2-5 gün ortasında güzelleşiyor fakat nadiren birtakım insanlarda şikayetler birkaç hafta sürebiliyor. Hastalığın tedavisinde antibiyotiklerle bir arada, kusma ve ishal ile kaybedilen sıvının destek edilmesi kâfi oluyor. Genellikle vefatla sonuçlanmayan ve kısa müddette düzgünleşme görülen bu hastalığı bağışıklık sistemi yetersizliği olanlar, kanser tanısı alan yahut tedavisi nazarannler, ileri yaşlarındaki hastalar, yenidoğanlar, organ yahut kemik iliği nakli yapılmış olan hastalar daha ağır geçirebilirler. Nadiren, sıvı-elektrolit dengesizliği niçiniyle kaybedilen hastalar da olabilir.”
Kaynağı muhakkak olmayan besin ve su tüketilmemeli
Salmonella kaynaklı bir besin zehirlenmesi saptandığında yapılacak en gerçek hareketin tespit edilen besinlerin kullanımdan kaldırılması olacağını söz eden Dr. Songül Özer, “Ardından bu besinleri tüketenlerin tespiti ve en kısa müddette tedaviye başlanması gerekiyor. Kaynağı muhakkak olmayan besinlerin tüketilmemesi, çiğ yenilecek besinlerin güzelce yıkanması, suların klorlanmadan kullanılmaması, kesinlikle kaynağı belirli ve muteber olan içme sularının tercih edilmesi, ellerin su ve sabunla yıkandıktan daha sonra yemek yenmeye başlanması korunmada en değerli faktörlerdir.” dedi.
Hibya Haber Ajansı
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, son günlerde gündemde olan Salmonella bakterisi hakkında epeyce değerli açıklamalarda bulundu ve tavsiyelerini paylaştı.
Uzun müddet canlı kalabiliyorlar
Salmonelloz hastalığının Salmonella ismi ile Enterobacterales isimli bakteri ailesinin üyesi olan bir bakteri kümesi tarafınca oluşturulan hastalık olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, “Salmonella’lar tabiatta, evcil ve yabanî hayvanların, sürüngenlerin, kuşların, böceklerin sindirim sisteminde yaygın olarak bulunuyorlar. Sporsuz, hareketli, çubuk biçiminde, ısı ve kuruluğa hassas, gün ışığından uzak nemli ortamlarda, lağım sularında ve toprakta uzun müddet canlı kalabilen bakterilerdir. Soğuğa dirençlidirler ve liyofilize edilerek senelerca canlı kalabiliyorlar.” dedi.
Salmonella biroldukça rahatsızlığa yol açabiliyor
Salmonella bakterilerinin yaklaşık 2 bin tane alt tipi olduğuna dikkat çeken Dr. Songül Özer, “Bu bakterinin beşerde hastalık yapan ve en uygun bilinenleri Salmonella typhi, Salmonella paratyphi, Salmonella enteritidis, Salmonella cholerasuis’dir. İnsanlarda tifo, paratifo, gastroenterit, yumuşak doku enfeksiyonları, lokal organ apseleri, karın içi enfeksiyonlar, kemik ve eklem enfeksiyonları, teneffüs yolu enfeksiyonları, endokardit ve bakteriyemi oluşturabiliyorlar.” sözlerini kullandı.
Salmonella işte bu yollarla bulaşıyor…
Dr. Songül Özer, toplumda yaygın karın ağrısı ve ishal atakları ile seyreden besin zehirlenmesi salgınları da yapabilen Salmonella’ların en sık gerçekleşen bulaş tekniklerini şöyleki paylaştı:
İnsan ve hayvan dışkı ve idrarlarının kaynak sularına karışması ile,
Bakterilerle kirlenmiş olan suların kaynatılmadan içilmesi ve kullanılması ile,
Salmonella taşıyan hayvanların etlerinin, yumurtalarının, süt ve süt mamüllerinin âlâ pişirilmeden yenmesi ile,
İçme ve kullanma sularının gereğince klorlanarak temizlenmeden tüketilmesi ile,
Bakteriyle kirlenmiş zerzevat ve meyvelerin yeterlice yıkanmadan, pişirilmeden tüketilmesi ile,
Pastörize edilmemiş süt yahut meyve suları ve kaynağı muhakkak olmayan, kaynatılmadan yapılan yahut bekletilmeden tüketilen peynir ile,
Bilhassa yılan, kaplumbağa, kertenkele üzere sürüngenler, kurbağalar, kuşlar ve civciv üzere evcil hayvanlar ile temastan daha sonra ellerin yeterlice yıkanmaması ile,
Hasta kümes hayvanları ile temastan daha sonra ve
Hasta insanlardan öbür insanlara da bulaşabilir.
8-48 sat daha sonra belirti vermeye başlıyor
Salmonella bakterisi ile meydana gelen besin zehirlenmesinin bulaştırıcı olan besinin alınmasından yaklaşık 8-48 saat daha sonra belirti vermeye başladığını vurgulayan Dr. Songül Özer, kelamlarına şu biçimde devam etti:
“çoğunlukla, karın ağrısı, karında kramplar, yüksek ateş, mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetleri görülüyor. Hastalık çoklukla 2-5 gün ortasında güzelleşiyor fakat nadiren birtakım insanlarda şikayetler birkaç hafta sürebiliyor. Hastalığın tedavisinde antibiyotiklerle bir arada, kusma ve ishal ile kaybedilen sıvının destek edilmesi kâfi oluyor. Genellikle vefatla sonuçlanmayan ve kısa müddette düzgünleşme görülen bu hastalığı bağışıklık sistemi yetersizliği olanlar, kanser tanısı alan yahut tedavisi nazarannler, ileri yaşlarındaki hastalar, yenidoğanlar, organ yahut kemik iliği nakli yapılmış olan hastalar daha ağır geçirebilirler. Nadiren, sıvı-elektrolit dengesizliği niçiniyle kaybedilen hastalar da olabilir.”
Kaynağı muhakkak olmayan besin ve su tüketilmemeli
Salmonella kaynaklı bir besin zehirlenmesi saptandığında yapılacak en gerçek hareketin tespit edilen besinlerin kullanımdan kaldırılması olacağını söz eden Dr. Songül Özer, “Ardından bu besinleri tüketenlerin tespiti ve en kısa müddette tedaviye başlanması gerekiyor. Kaynağı muhakkak olmayan besinlerin tüketilmemesi, çiğ yenilecek besinlerin güzelce yıkanması, suların klorlanmadan kullanılmaması, kesinlikle kaynağı belirli ve muteber olan içme sularının tercih edilmesi, ellerin su ve sabunla yıkandıktan daha sonra yemek yenmeye başlanması korunmada en değerli faktörlerdir.” dedi.
Hibya Haber Ajansı