Dr. Fevzi Özgönül ,” İstemeden de olsa biriken yağlarınızdan kurtulmak ve sağlıklı bir beden elde etmek için sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken 7 mükemmel yeşil besini kesinlikle tüketmelisiniz.’ dedi
İşte ömrünüze ömür katacak 7 yeşil besin ;
Enginar: Karaciğer dostu olarak bilinen enginar, yapılan araştırmalar kararında içerdiği vitamin ve mineral yoğunluğu ve anti toksin özelliği ile birfazlaca hastalıkta dayanak tedavi olarak da bilhassa yapraklarından besin takviyesi olarak faydalanılmaktadır. Enginar bununla birlikte mide ve sindirim sistemi dezenfektanı olarak da bilinmektedir. Bunun haricinde kalp hastalıklarında, romatizma ve gut da, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıklarında faydalıdır. Enginar yemeği yaparken yalnızca taban kısmı değil, yapraklarının da pişirilip taban kısmının sıyrılarak yenmesi tavsiye edilir.
Bezelye: Protein, lif ve nişasta açısından varlıklı bir sebzedir. A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum ve fosfor üzere mineralleri de ortasında barındıran besleyici bir sebzedir. Bezelye pek epeyce yemek çeşidinde kullanılabilir, ayrıyeten soğuk yemeklerde ve çorbalarda da kullanılabilir.
Bakla: Protein ve vitaminler açısından son derece varlıklı bir zerzevat olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca açık kahverengidir. Kuru bakla, taze baklaya nazaran daha besleyicidir. Kuru baklanın 100 gramında yaklaşık olarak 25 gr. Protein, 60 gr. Karbonhidrat vardır. Ayrıyeten bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da çok zengindir.
Ispanak: Demir deposu olarak bilinen ıspanak ayrıyeten A, B, C ve E vitaminlerinden, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından da hayli güçlü bir sebzedir. Bu niçinle bedenin direncini arttırır, bilhassa bahar aylarında nükseden hastalıklara karşı bedeni korur. Kemik ve dişleri de güçlendirir. Diş çürümelerine karşı esirgeyicidir.Ispanağı salata olarak, kıymalı yahut zeytinyağlı yemek olarak kusur atıştırmalıklar içerisinde bile kullanabiliriz.(Tüm bu faydalarının yanında ıspanak gut hastalarına, eklem iltihabı olanlara, böbrek taşı şikayeti olanlara tavsiye edilmez.)
Taze fasulye: Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından çok varlıklı bir zerzevat olduğu için bilhassa mevsiminde haftada 2 kez, bilhassa öğle öğünlerinde etli yahut zeytin yağlı olarak tüketilmesi önerilmektedir.Kalorisi düşük, yağ bakımından yoksul bir zerzevat olsa da bol lifli yapısı niçini ile başka besinlerin sindirimine yardımcı olduğu ve sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağladığı için ayrıyeten makus kolesterolün bağırsaktan emilimini engellediği için yararlı bir yiyecektir.Özellikle A vitamini tarafından zengindir, cilt ve göz sıhhati için yararlıdır. İçerdiği Lutein, zea-xantin ve Beta karoten üzere anti oksidanlar yardımıyla bedende bulunan özgür radikallerin ziyanlı tesirlerini yok eder, yaşlanmayı geciktirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Brokoli: A, C, E vitaminlerini ve öteki vitaminler bakımından, ayrıyeten demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengindir. Salata olarak, haşlanmış olarak, zeytinyağlı yemek olarak ve çorba olarak sıkça tüketilir. Harika bir antioksidandır.
Taze sarımsak: Mevsimsel salgın hastalıklarda kollayıcı olarak, tansiyon ve kolesterol düşürücü olarak, kan sulandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici olarak faydaları saymakla bitmez.
Hibya Haber Ajansı
İşte ömrünüze ömür katacak 7 yeşil besin ;
Enginar: Karaciğer dostu olarak bilinen enginar, yapılan araştırmalar kararında içerdiği vitamin ve mineral yoğunluğu ve anti toksin özelliği ile birfazlaca hastalıkta dayanak tedavi olarak da bilhassa yapraklarından besin takviyesi olarak faydalanılmaktadır. Enginar bununla birlikte mide ve sindirim sistemi dezenfektanı olarak da bilinmektedir. Bunun haricinde kalp hastalıklarında, romatizma ve gut da, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıklarında faydalıdır. Enginar yemeği yaparken yalnızca taban kısmı değil, yapraklarının da pişirilip taban kısmının sıyrılarak yenmesi tavsiye edilir.
Bezelye: Protein, lif ve nişasta açısından varlıklı bir sebzedir. A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum ve fosfor üzere mineralleri de ortasında barındıran besleyici bir sebzedir. Bezelye pek epeyce yemek çeşidinde kullanılabilir, ayrıyeten soğuk yemeklerde ve çorbalarda da kullanılabilir.
Bakla: Protein ve vitaminler açısından son derece varlıklı bir zerzevat olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca açık kahverengidir. Kuru bakla, taze baklaya nazaran daha besleyicidir. Kuru baklanın 100 gramında yaklaşık olarak 25 gr. Protein, 60 gr. Karbonhidrat vardır. Ayrıyeten bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da çok zengindir.
Ispanak: Demir deposu olarak bilinen ıspanak ayrıyeten A, B, C ve E vitaminlerinden, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından da hayli güçlü bir sebzedir. Bu niçinle bedenin direncini arttırır, bilhassa bahar aylarında nükseden hastalıklara karşı bedeni korur. Kemik ve dişleri de güçlendirir. Diş çürümelerine karşı esirgeyicidir.Ispanağı salata olarak, kıymalı yahut zeytinyağlı yemek olarak kusur atıştırmalıklar içerisinde bile kullanabiliriz.(Tüm bu faydalarının yanında ıspanak gut hastalarına, eklem iltihabı olanlara, böbrek taşı şikayeti olanlara tavsiye edilmez.)
Taze fasulye: Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından çok varlıklı bir zerzevat olduğu için bilhassa mevsiminde haftada 2 kez, bilhassa öğle öğünlerinde etli yahut zeytin yağlı olarak tüketilmesi önerilmektedir.Kalorisi düşük, yağ bakımından yoksul bir zerzevat olsa da bol lifli yapısı niçini ile başka besinlerin sindirimine yardımcı olduğu ve sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağladığı için ayrıyeten makus kolesterolün bağırsaktan emilimini engellediği için yararlı bir yiyecektir.Özellikle A vitamini tarafından zengindir, cilt ve göz sıhhati için yararlıdır. İçerdiği Lutein, zea-xantin ve Beta karoten üzere anti oksidanlar yardımıyla bedende bulunan özgür radikallerin ziyanlı tesirlerini yok eder, yaşlanmayı geciktirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Brokoli: A, C, E vitaminlerini ve öteki vitaminler bakımından, ayrıyeten demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengindir. Salata olarak, haşlanmış olarak, zeytinyağlı yemek olarak ve çorba olarak sıkça tüketilir. Harika bir antioksidandır.
Taze sarımsak: Mevsimsel salgın hastalıklarda kollayıcı olarak, tansiyon ve kolesterol düşürücü olarak, kan sulandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici olarak faydaları saymakla bitmez.
Hibya Haber Ajansı