Tütün ihracatçılarında ikinci Ömer Celal Umur periyodu

Yasmin

New member
Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapılan Ege Tütün İhracatçıları Birliği Genel Kurulu’nda Ömer Celal Umur, tek aday olarak girdiği seçimde kullanılan 21 oyun tamamını alarak ikinci sefer inanç tazeledi.

Divan Lideri Celal Hasan Umur olurken, Katip üyelikleri İhsan Çakın ve Hüseyin Altın yaptı.

Genel konsey daha sonrasında tütün bölümü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ömer Celal Umur, “Sigara pazarı Türk tütünü satılan ülkelerde büyümüyor o niçinle ihracatta epeyce büyük artışlar beklemiyoruz. Yeni çıkarılan Türk Tütünü Kullanım Oranları Mecburiliği ile Türkiye’de üretilen tütünlerin kullanması yüzde 30’a çıkacağı için bilhassa virginya ve burley tütünü üretiminde artış bekliyoruz. Bu eserler Türkiye’de üretilmeye başlandı. Virginya tütünü yıllık 10 milyon kilo üretim düzeyine ulaştı. Burley tütünü de 300 ton deneme üretimi yapıldı. Dünyada sigaralarda Türk tütününün oranı yüzde 10-15. Virginya ve burley üretimini artırarak yüzde 100’üne hitap eder pozisyona geliyoruz.” dedi.

Umur, “Virginya tipi tütün Ege Bölgesi’nde birinci defa geçen sene üretildi, Batman ve Adıyaman’da üretimde muvaffakiyet yakalandı. Virginya tütünü büyük yapraklı olduğu için makineli tarımda yapılabilir. 2021 yılında iklim şartlarının aksiliğinden dolayı Ege Bölgesi’nde tütün rekoltesi 33 milyon kiloda kaldı. 2022 yılında Ege Bölgesi’nde 40 milyon kilo üretim bekliyoruz. Başka bölgelerdeki üretimlerle 70 milyon kilo üretim sayısına ulaşabileceğiz. 2022 yılı için Ege Bölgesi’nde 52 milyon kiloluk kontrat yaptık.” dedi.

2021 yılında üreticileri enflasyon karşısında mağdur etmemek için Ege Bölgesi’nde kilogram başına 4 TL, başka bölgelerde 2 TL fark verdiklerini anlatan Umur, “2022 yılında da meblağların üreticiyi şad edecek düzeylerde oluşacağına inanıyorum. Tütün kesiminde kaçakçılıkla uğraş konusunda Devletimiz büyük efor gösteriyor. Vergi oranları arttığı vakit kaçakçılık oranları artıyor. Kontrollerle kaçakçılığın önleneceğine inanıyoruz. İhracatta 2021 yılı sayılarını yakalamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Genel Konsey Toplantısı’nda, 2022 yılı bütçesi ve iş programı da görüşülerek kabul edildi.

EGE TÜTÜN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İDARE HEYETİ LİDERİ

TÜRKİYE TÜTÜNLERİ A.Ş. – ÖMER CELAL UMUR

EGE TÜTÜN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İDARE ŞURASI

ÖZ-EGE TÜTÜN SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ- MEMNUN PİROĞLU

SUNEL TİCARET TÜRK ANONİM ŞİRKETİ- MAHRU GÜREL AĞDANLI

PHILIP MORRIS TÜTÜN MAMULLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.- SÜLEYMAN HANÇERLİ

JTI TÜTÜN ESERLERİ SANAYİ A.Ş.- GÜRKAN ÖZTÜRK

BRITISH AMERICAN TOBACCO TÜTÜN MAMÜLLERİ SAN. VE TİC. A.Ş. – ADİL MURAT İNANÇ

SOCOTAB YAPRAK TÜTÜN SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ- SÜLEYMAN YİĞİT TUNÇEL

ALLİANCE ONE TÜTÜN ANONİM ŞİRKETİ- SELİM JİMİ

İTİBAR TÜTÜN SAN.VE TİC.A.Ş.- İSMET ÇAKIN

ORİENTAL LİNK TÜTÜN TİCARET ANONİM ŞİRKETİ- MAHMUT ÖZGENER