Aşırı işlenmiş gıdaların tüketimiyle obezite ve hastalıklar artıyor – Sağlık Gazetesi

Yasmin

New member
Hastalık Kontrol Merkezlerine göre Amerikalıların yüzde 40’ından fazlası obez ve birçoğu Tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi yandaş hastalıklarla mücadele ediyor.

Bizi bu kadar hasta eden ne? Geçtiğimiz hafta Sağlık’ın TH Chan Halk Sağlığı Okulu’nun ev sahipliği yaptığı çevrimiçi bir panele göre, Amerikan diyetinin büyük kısmını oluşturan aşırı işlenmiş gıdalar başlıca suçlular arasında yer alıyor.

Sağlık ve Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden uzmanlar, tahılların, ekmeklerin ve diğer öğelerin işlenmesinin neden genellikle orta koridorlarda bulunduğunu tartışmak için “Teknik Gıda: Silikon Vadisinin Yediklerimizi Değiştirme Misyonu” kitabının yazarı gazeteci Larissa Zimberoff’a katıldı. bakkalın – Amerika’nın kilo almasına neden olabilir.

NIH Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü’nün kıdemli araştırmacısı Kevin Hall, ultra işlenmiş gıdaların yüksek olduğu diyetler üzerine yapılan ilk araştırmaların, aşırı kalori tüketimiyle güçlü bağlantılar gösterdiğini söyledi.

Hall ve ekibi tarafından 2019’da yayınlanan bir çalışmaya katılanlar, iki hafta boyunca ultra işlenmiş veya işlenmemiş diyetler almak üzere rastgele seçildi ve hemen ardından iki hafta boyunca alternatif diyet uygulandı.

“Ancak diyetlerimizin çeşitli endişe verici besinler açısından eşleştirilmesine rağmen, aşırı işlenmiş gıdaları tüketen insanların, minimum işlenmiş diyetle karşılaştırıldığında, bu diyeti uyguladıkları iki hafta boyunca günde yaklaşık 500 kalori daha fazla yediklerini gördük. dedi Hall. “Kilo aldılar ve vücut yağları arttı. Minimal düzeyde işlenmiş diyet uyguladığında ise kendiliğinden kilo verdiler ve vücut yağlarını kaybettiler.”

Hall’a göre, Brezilya’nın São Paulo Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu tarafından geliştirilen “aşırı işlenmiş gıdalar, NOVA sınıflandırma sistemi adı verilen şeyin dört kategorisinden biridir”.

Kategori 1, taze meyve ve sebzeler, kümes hayvanları ve yumurta gibi minimum düzeyde işlenmiş veya işlenmemiş gıdaları içerir. Kategori 2, yemek yapmak için Kategori 1 gıdalara eklediğiniz şeker veya tuz gibi “işlenmiş mutfak malzemelerini” içerir. Kategori 3 işlenmiş gıdalar, konserve fasulye veya sebzeler, kurutulmuş etler, taze ekmek ve peynirler gibi Kategori 1 ve 2’nin birleşimidir. Kategori 4’teki ultra işlenmiş gıdalar diğer her şeyi içerir: paketlenmiş atıştırmalıklar, dondurulmuş TV yemekleri, protein barları, hamur işleri ve daha fazlası.

Ultra işlenmiş gıdalar oluşturmaya yönelik üretim teknikleri arasında ekstrüzyon, kalıplama ve kızartma yoluyla ön işleme yer alır. Nourish Science’ın CEO’su ve daha önce FDA ve USDA’da görev yapmış olan Chan School’da beslenme alanında yardımcı profesör olan panelist Jerold Mande, bakkalda bulunan uzun raf ömrüne sahip ekmekler gibi gıdaların çoğu zaman “çok lezzetli” olduğuna dikkat çekti. sofistike emülsifiye köpükler.”

Ancak Hall, aşırı işlenmiş gıdaların hepsinin sizin için eşit derecede kötü olmadığını belirtti. Ekibi, enerji yoğunluğu, lezzet ve porsiyonlar da dahil olmak üzere, ultra işlenmiş gıdaların ve tam gıdaların farklı niteliklerine bakmayı amaçlayan bir takip çalışması yürütüyor.

“Bunlar yalnızca iki potansiyel mekanizmadır; besinin gramı başına kalori – bu, besinin enerji yoğunluğudur – ve belirli eşikleri aşan besin çiftlerine sahip gıdaların oranı, hem şeker hem de yağ, tuz ve yağ oranı yüksek gıdalar ve tuz ve karbonhidratlar” dedi.

Chan Okulu Donald ve Sue Pritzker Beslenme Doçenti Josiemer Mattei, “Bazı aşırı işlenmiş gıdaların hastalık ve kronik hastalık riskinin diğerlerinden daha yüksek olabileceğine dair küçük bir kanıt görmeye başlıyoruz” dedi. .

Yine de Mattei genel olarak tüketimin azaltılması gerektiğini savundu.

“Genel olarak ultra işlenmiş gıdaların daha yüksek tüketimi ve daha fazla alımı, sonunda Tip 2 diyabet geliştirme riskinin daha yüksek olmasıyla ve özellikle koroner kalp hastalığı olmak üzere kardiyovasküler hastalıklarla ilgili daha fazla ortaya çıkan kanıtların ortaya çıkmasıyla ilişkiliydi” dedi.

Panelistlerin tamamı aşırı işlenmiş gıda tüketiminin yanı sıra obezite ve olumsuz sağlık sonuçlarının da arttığı konusunda hemfikirdi.

Mande, “Bilime daha fazla yatırım yapmamız gerekiyor” dedi. “Düzenleyici kurumlarımızın çalıştığından emin olmalıyız ve en büyük programlardan yararlanmalıyız.”

Günlük Gazete


En son Sağlık haberlerini almak için günlük e-postalara kaydolun.