Biden: ABD Kongresi’ndeki uzlaşma, ‘felaket’ temerrüdü önledi

Neil

New member

Biden: ABD Kongresi’ndeki uzlaşma, ‘felaket’ temerrüdü önledi





ABD Başkanı Joe Biden konuşması sırasında

© AFP


Başkan Joe Biden’a göre, ABD Kongresi bir hükümetin temerrüde düşmesini neredeyse son dakikada önleyerek “felaket” bir durumu önledi. Biden Cuma günü (yerel saatle) Washington’da şu anda önlenmiş olan temerrüde ilişkin yaptığı bir konuşmada, “Hiçbir şey bundan daha sorumsuzca olamazdı, hiçbir şey daha yıkıcı olamazdı,” dedi. Demokratları ile muhalefetteki Cumhuriyetçiler arasındaki uzlaşma yasasını Cumartesi günü imzalayacağını duyurdu.





Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato da Perşembe akşamı (yerel saatle) borç freninin 2025’in başlarına kadar askıya alınması yönünde oy kullandı. Buna karşılık, önümüzdeki iki yıl için hükümet harcamalarında kesinti yapılması planlanıyor. Uzlaşma Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında sert mücadele edilmişti.


Biden, Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te yaptığı kısa konuşmada, “Taraflar arasındaki anlaşmazlıklar konusunda fikir birliğine varmak zor” dedi. Birliği sağlamak zordur. “Ama denemekten asla vazgeçmemeliyiz.” 2024 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tekrar aday olmak isteyen Biden, borç anlaşmazlığında haftalarca süren çekişmenin ardından şu uyarıda bulundu: “Birlik olmadan barış olmaz.”


Borç limiti askıya alınmasaydı, dünyanın en büyük ekonomisi Pazartesi gününden itibaren tarihinde ilk kez iflas tehdidiyle karşı karşıya kalacaktı. ABD, Ocak ayında 31,4 trilyon dolar (yaklaşık 29,4 trilyon avro) olan yasal borç sınırına çoktan ulaşmıştı. O zamandan beri hükümet, bir temerrüdü önlemek için sözde olağanüstü önlemler aldı. Ancak bunun için imkanlar artık neredeyse tükenmiştir.


AFP

#Konular