Öznel Bir Anlatım Ne Demek ?

Professional

Global Mod
Global Mod
Öznel Bir Anlatım Nedir?

Öznel anlatım, bir kişinin duygu, düşünce, izlenim ve görüşlerini ön plana çıkararak yaptığı bir anlatım biçimidir. Bu tür bir anlatımda yazar veya anlatıcı, olayları ve durumları kendi bakış açısıyla yorumlar. Öznel anlatımda, bireyin kişisel deneyimleri ve hisleri önemli bir yer tutar. Yani, anlatımda doğruluğu ve geçerliliği subjektif olan düşünceler, duygular ve değerlendirmeler yer alır. Bu da öznel anlatımın nesnel anlatımdan ayrıldığı temel noktadır. Nesnel anlatımda ise her şey daha objektif bir bakış açısıyla sunulur, kişisel duygular ve düşüncelerle bir bağ kurulmaz.

Öznel anlatım, daha çok edebi eserlerde, günlüklerde, mektuplarda ve kişisel yazılarda karşımıza çıkar. Anlatıcı, dünya ve olaylar hakkında kendi yorumlarını, duygularını ve düşüncelerini aktarırken, okur da bu bakış açısına göre şekillenir. Öznel anlatım, okuyucuyu bir olayın ya da durumun duygusal yönüne çekerek daha derin bir bağ kurmayı amaçlar.

Öznel Anlatımın Özellikleri

Öznel anlatım, bazı belirgin özellikler taşır. Bu özellikler anlatımın kişisel, duygusal ve bireysel bir boyut kazandırmasını sağlar:

1. **Kişisel Yorumlar:** Öznel anlatımda, anlatıcı olaylara veya durumlara dair kendi görüşlerini belirtir. Bu görüşler, kişinin dünya görüşüne ve yaşam tarzına dayanır.

2. **Duygusal Dil Kullanımı:** Bu tür anlatımlarda duygu yoğunluğu yüksek bir dil kullanılır. Anlatıcı, olayları kendi duygusal durumuna göre yorumlar. Örneğin, bir olay "acı verici" veya "neşelendirici" olarak betimlenebilir.

3. **Bireysel Perspektif:** Öznel anlatımda bakış açısı genellikle birinci tekil şahıs (ben) ile ifade edilir. Anlatıcı kendi deneyimlerinden ve izlenimlerinden yola çıkarak bir durumu ele alır.

4. **Genellemeler ve Değerlendirmeler:** Öznel anlatımda yapılan genellemeler, genellikle kişisel görüşlerdir. Bu tür anlatımda, objektif verilere dayanmayan değerlendirmeler yapılabilir.

5. **İçsel Dünyaya Yolculuk:** Öznel anlatım, anlatıcının iç dünyasını keşfeder. Kişinin düşüncelerini, hislerini, hayal gücünü ve geçmiş deneyimlerini yansıtır. Bu da anlatımı daha samimi ve bireysel kılar.

Öznel Anlatım ile Nesnel Anlatım Arasındaki Farklar

Öznel anlatım ile nesnel anlatım arasındaki farkları anlamak, her iki anlatım biçiminin nasıl kullanıldığını kavrayabilmek açısından önemlidir.

1. **Bakış Açısı ve Yorumlar:** Öznel anlatımda bakış açısı kişiseldir, yani anlatıcı olayları kendi deneyimlerinden ve duygusal tepkilerinden yola çıkarak yorumlar. Nesnel anlatımda ise, olaylar ve durumlar tarafsız bir şekilde ele alınır. Anlatıcı, kişisel görüş ve duygulardan bağımsız olarak, durumu objektif bir şekilde sunar.

2. **Dil ve Üslup:** Öznel anlatımda dil daha duygusal, bazen sübjektif ve kişiseldir. Nesnel anlatımda ise dil daha yalın ve tarafsızdır. Öznel anlatımda betimlemeler duygusal nitelik taşırken, nesnel anlatımda daha çok fiziksel gerçeklik ve gözlemler ön planda tutulur.

3. **Değerlendirmeler:** Öznel anlatımda anlatıcı sıkça değerlendirir ve yorumlar. Kişisel yargılar, "güzel", "berbat", "hayal kırıklığına uğratan" gibi kavramlarla ifade edilir. Nesnel anlatımda ise değerlendirmeler ve yorumlar minimumda tutulur.

4. **Amaç ve İşlev:** Öznel anlatım genellikle bir duygu yaratma amacı güder. Anlatıcı, okuru kendi dünyasına çekerek olayları kişisel bir bakış açısıyla aktarmayı hedefler. Nesnel anlatım ise bilgilendirme amacı güder ve genellikle eğitimsel metinlerde, haberlerde ya da bilimsel yazılarda karşımıza çıkar.

Öznel Anlatımın Kullanıldığı Alanlar

Öznel anlatım, edebi eserlerden gazeteciliğe kadar geniş bir yelpazede kullanılabilir. Özellikle yaratıcı yazarlıkta, bir karakterin duygusal dünyasını veya yazarın kendi kişisel izlenimlerini aktarabilmek için sıkça başvurulan bir tekniktir. Ayrıca, öznel anlatım şu alanlarda da etkili olabilir:

1. **Romanlar ve Hikayeler:** Öznel anlatım, romancılıkta ve kısa öykülerde, karakterlerin içsel dünyasını yansıtmak için kullanılır. Yazar, karakterin duygularını, düşüncelerini ve değer yargılarını aktararak okura bir deneyim sunar.

2. **Günlükler ve Anı Yazıları:** Öznel anlatım, kişisel yazılar ve günlüklerde yoğun bir şekilde kullanılır. Kişisel deneyimler, hayaller ve içsel çatışmalar bu tür yazılarda ön plana çıkar.

3. **Şiir:** Şairler, öznel anlatımı kullanarak kişisel duygularını ve düşüncelerini sembolik bir dil aracılığıyla aktarırlar. Şiir, yoğun bir duygu yükü taşır ve öznel anlatımın gücünden yararlanır.

4. **Tartışmalar ve Eleştiriler:** Öznel anlatım, film, kitap ve sanat eserlerinin eleştirisinde de kullanılabilir. Eleştirmenler, bir eseri kendi estetik anlayışlarına göre değerlendirirler.

Öznel Anlatımda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öznel anlatımın etkili olabilmesi için bazı önemli hususlara dikkat edilmesi gerekir:

1. **Duygu ve Düşüncelerin Net Olması:** Öznel anlatımda anlatıcının duygu ve düşüncelerini net bir şekilde ifade etmesi çok önemlidir. Okur, anlatıcının içsel dünyasına girmeli ve onun bakış açısını anlamalıdır.

2. **Aşırı Genel Yargılardan Kaçınılması:** Öznel anlatımda bazen aşırı genellemeler yapılabilir. Ancak, bu tür anlatımlar okuyucunun güvenini kaybetmesine neden olabilir. Anlatıcı, kişisel yorumlarını net bir şekilde sunmalı ancak bunları objektif bir şekilde destekleyecek şekilde sunmalıdır.

3. **Dil ve Üslubun Uyumlu Olması:** Öznel anlatımda dilin duygusal tonlaması önemlidir. Ancak, bu duygusal yoğunluk, anlatımın anlatıcı ile özdeşleşmesi için gereklidir. Uyumlu bir dil kullanımı, anlatımı daha etkili kılacaktır.

Öznel Anlatımın Okur Üzerindeki Etkisi

Öznel anlatım, okurun sadece bilgi almasını değil, aynı zamanda duygusal bir bağ kurmasını sağlar. Bu tür bir anlatımda, okur anlatıcının düşüncelerini ve duygularını anlama fırsatı bulur ve kendisini anlatıcının yerine koyabilir. Öznel anlatım, olayların sadece mantıklı bir şekilde değil, duygusal ve kişisel bir düzeyde de ele alınmasını sağlar. Bu da okurun yazıya olan ilgisini artırır.

Sonuç olarak, öznel anlatım, bireysel bakış açılarını ve duygusal tepkileri yansıtmak için güçlü bir araçtır. Her ne kadar bazen subjektif olursa da, edebi metinlerde duygusal derinlik ve içsel keşif için vazgeçilmez bir anlatım biçimidir.