USB kablo türleri: Bu önemli farklılıkları bilmelisiniz

Neil

New member
danışman
A’dan C’ye: Bunlar, USB kablo türleri arasındaki farklardır.





Birçok USB kablosu türüyle tüketiciler hızla izini kaybettiriyor

© Roman Mykhalchuk / Getty Images

Axel Palmiyesi



Anın sıcağında doğru kablonun olmamasından daha can sıkıcı çok az şey vardır. Kılavuz, ne tür USB kablolarının olduğunu ve bunların nasıl farklılık gösterdiğini açıklar.





Her elektrikli cihaz aynı fişi kullansa ne güzel olurdu. Aslında Avrupa Birliği, USB-C konektörünü 2024’ün sonuna kadar tek tip bir şarj standardı olarak uygulamak için çalışıyor. Kural cep telefonları, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar, kulaklıklar, taşınabilir konsollar, taşınabilir hoparlörler, e – okuyucular, klavyeler, fareler, kulaklıklar ve taşınabilir navigasyon cihazları ve dizüstü bilgisayarlar.


Kanun elektronik atıkları önlediğinden ve tüketici kablolar ve/veya şarj cihazları için gereksiz maliyetlerden kaçındığından, bu her durumda mantıklıdır. O zamana kadar, hala farklı türde USB kablolarıyla uğraşmak zorundayız. 2023’te en yaygın olanları:

  • USB bir
  • USB B 2.0
  • USB B 3.0
  • mini USB
  • USB Mikro 2.0
  • USB Mikro 3.0
  • USB-C

Önemli: Elbette, her birinin çeşitli alt türleri vardır. USB Mini Bir. Ancak son derece nadirdirler.

Sert ürün ipuçları

Ürünler, fırsatlar ve ipuçları
Sert ürün ipuçları bültenimize buradan abone olun




19.11.2021

USB kablo türleri: Bunlar farklılıklardır


Bir bakışta farklı USB türleri.



Bir bakışta farklı USB türleri.

© Tymofii Malynovskyi / Getty Images



Kablo tipleri, görünümlerinde farklılık gösterir ve orijinal olarak farklı amaçlar için tasarlanmıştır. Muhtemelen en iyi bilinen USB tipi USB bir. Hala dizüstü bilgisayarlarda ve bilgisayarlarda yaygın olarak bulunan tıknaz, kare USB konektörüdür.



bu USB B tipi artık daha seyrek kullanılmaktadır. Çoğunlukla bir USB hub’ı olan monitörlerde bulunur. Monitör bilgisayara bağlanır ve verileri USB hub’ından iletir.


Önemli İşte uyum farklı olduğu için USB 2-B ve 3-B arasındaki fark. Çok eski harici sabit sürücüler veya yazıcılar hala çalışıyor USB 2 B.


mini USB USB Type-B’nin daha küçük bir versiyonudur. Kameralar veya oyun konsolu denetleyicileri gibi daha küçük ürünler için geliştirilmiştir, çünkü bu aygıtlardaki normal bir USB bağlantı noktası çok hacimli ve büyük olacaktır. USB Mini-B yalnızca USB 2.0 protokolünü destekler ve bu nedenle eskidir.


USB bağlantısının daha da küçük bir biçimi, USB mikro. Mini-USB ile karşılaştırıldığında Micro-B, USB 3.0 protokolünü de destekler. USB-Micro-B, çoğunlukla eski Android akıllı telefonlarda, e-kitap okuyucularda veya kameralarda bulunabilir.


Micro-USB, USB 3.0 protokolünü desteklese de, farklı görünüyor: USB mikro 3.0 kablosu 2.0 muadilinden biraz daha hantal.


USB-C önceki nesillerin güçlü yanlarını birleştiren en yeni USB türüdür. Konektör oval ve düz olduğundan dizüstü bilgisayarlar, bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar ve kameralar gibi daha küçük cihazlar için uygundur. Ek olarak, USB-C her USB protokolünü destekler ve daha yeni Thunderbolt soketleri de USB-C bağlantısı görünümündedir.


USB kablo türleri, USB protokolleriyle aynı değildir




USB bağlantılarıyla ilgili yaygın bir yanılgı, USB-C’nin genellikle USB-A veya B’den daha hızlı olduğu yönündedir. USB-C’nin en yeni USB türü olduğu doğrudur. Sorun şu ki, en yeni USB tipi her zaman en son USB protokolüyle çalışır. Çünkü, örneğin bilgisayarların ve harici SSD’lerin veri alışverişinin ne kadar hızlı olacağına yalnızca USB protokolü karar verir.


Örneğin, bir USB-A soketi USB 3.2 protokolüyle çalışabilir ve bir USB-C soketinde yalnızca USB 3.1 bulunur. Protokollerin tümü uyumludur, ancak birbirlerini yavaşlatabilirler: USB protokolü 2.0’a sahip bir USB-A çubuğu ayrıca verileri bir USB-A 3.0 soketine aktarır – ancak bir USB 3.0 çubuğunun yapabileceğinden çok daha yavaştır. Tablo ne kadar yavaş olduğunu gösteriyor.


protokol

transfer oranı

USB2.0

480Mbps

USB 3.1 (veya ayrıca 3.0)

5 Gb/sn

USB 3.1 x2 (3.1 Gen 2):

Çift Şeritli, 2 x 5 Gb/sn

USB 3.2 (1. Nesil)

10 Gb/sn

USB 3.2 x2 (Gen2):

Çift Şeritli 2x 10 Gbit/sn

usb 4

40 Gb/sn


USB bağlantıları yalnızca veri alışverişi için uygun değildir. Arayüz ayrıca mobil uç cihazları şarj eder veya görüntü sinyallerini dizüstü bilgisayardan monitöre iletir. Ne yazık ki, her soket her şeyi yapamaz, bu nedenle üreticiler bazen girişleri etiketler. Soket üzerindeki çift “S”, bir uç cihaza güç sağlayabileceğini gösterir.


“DP” ise Display Port anlamına gelir ve görüntü sinyallerinin iletilebileceği anlamına gelir. Ne yazık ki, üreticiler USB bağlantı noktalarını etiketlemekte özgürdür ve çok azı bunu yapar. Örneğin, hem dizüstü bilgisayarı şarj eden hem de görüntü sinyallerini USB-C soketi üzerinden ileten bir USB-C monitör arıyorsanız, satın almadan önce yakından bakmalısınız.


İpucu: Manyetik USB-C şarj kablosu




Yalnızca akıllı telefonunuz için bir şarj kablosu arıyorsanız, bu sizin için olanıdır. manyetik USB-C kablosu at. Tehlike: Böyle bir kablo veri aktarmaz! Şarj edilecek cihazın USB-C soketine takılan manyetik başlık ve şarj cihazında yerini bulan kablodan oluşur. Bunun avantajı, örneğin ayağınız takılırsa kablonun ve akıllı telefonun gevşemesidir. Apple kullanıcıları, MacBook’larındaki MagSafe konektöründen gelen manyetik şarj bağlantısına aşinadır.


kaynaklar:Avrupa Parlamentosu, Haber, usb.org


Ayrıca ilginizi çekebilir:




Bu makale sözde bağlı kuruluş bağlantıları içerir. Daha fazla bilgi burada mevcuttur.

#Konular